ponedeljak, 6. jul 2020.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
24°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 74%
Brzina vetra: 2 m/s JJZ
 

Popusti: Na poklon do 250 kilovata

Popusti: Na poklon do 250 kilovata

Izmenjeni predlog o popustima za socijalno ugrožene predviđa da se količina besplatne struje i gasa određuje prema broju članova domaćinstva. Popust do 250 kWh i do 75 kubika gasa.

Socijalno ugrožena domaćinstva na poklon će mesečno dobijati do 250 kilovata električne energije i do 75 kubika gasa, predviđa izmenjeni i dopunjen predlog Uredbe o energetski zaštićenom kupcu. Količina besplatne struje i gasa zavisi od broja članova domaćinstva. Novi dokument precizira i uslove za sticanje prava na „poklon“ kilovate.

Domaćinstvo sa jednim članom ne može mesečno da prima više od 12.900 dinara, a dvočlane ili tročlane porodice na poklon kilovate mogu da računaju samo ako im je prihod manji od 18.786 dinara.

U četvoročlanoj i petočlanoj familiji, limit je postavljen na 24.672 dinara. Za one koji imaju šest i više članova, granica je 30.558 dinara. Kod najsiromašnijih podstanara nema izmena i oni će moći da se prijave za poklon kilovate, uz dokaz da zakupljuju stan. I korisnici socijalne pomoći biće energetski zaštićeni.

Ukoliko prikupi sva dokumenta, domaćinstvo sa jednim članom neće plaćati 120 kilovata struje mesečno. Kod dvočlane i tročlane porodice poklon je 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova – 200 kilovata, a za familije sa šest i više članova – 250 kilovata. Pomoć važi do kraja kalendarske godine, nakon čega se podnosi novi zahtev lokalnoj samoupravi.

Prema prvom predlogu, siromašni korisnici gasa mogli su da računaju na dar od 90 kubika. Limit je sada smanjen na 75 kubika i to za najbrojnija domaćinstva. Samci će dobiti besplatno 40 kubika, dvočlane i tročlane porodice 50, a domaćinstva sa četiri i pet članova 60 kubika. Besplatne kubike moći će da koriste tokom grejne sezone.

Iz Ministarstva energetike najavljuju da novi tarifni sistem neće ukinuti jeftinu – noćnu tarifu, ali cena kilovata neće biti četiri puta povoljnija od onih koji se koristi tokom dana, kao do sada.

Izvor: Novosti online

Povezano