četvrtak, 19. maj 2022.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 36%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 

Fudbalski ekspert oštrog pera

Fudbalski ekspert oštrog pera

Dopisnica Sportskog žurnala, bivša novinarka Radio televizije Kruševac i brojnih redakcija, Sanja Milutinović, dobitnica je nagrade „Branka Prelević“ za najbolju novinarku u 2012. godini, u izboru Udruženja sportskih novinara Srbije

Šovinisti među muškom populacijom rekli bi da se žene ne razumeju u fudbal. Oni koji poznaju Sanju Milutinović ili čitaju njene izveštaje sa utakmica, mogu, pak, da potvrde da ona fudbal i sport, uopšte, poznaje bolje od većine muškaraca.

Bila sam veoma iznenađena kada su mi javili za nagradu, jer uopšte nisam znala da sam nominovana. Rekoh jednom prilikom da su novinari uglavnom navikli da ih kritikuju, pa i da ih tuže. I sama sam jednom prilikom bila na sudu, ali moram da se pohvalim – nijednom optužena, a bila sam tužena za klevetu, što potvrđuje da su moje kritike uvek bile konstruktivne i dobronamerne. Zbog same nagrade sam zahvalna mojoj redakciji, Sportskom žurnalu, koji su prepoznali kvalitet mog rada i mislim da je velika čast dobiti takvo priznanje, jer u vreme kada sam ja počinjala bilo je malo novinarki koje su pratile fudbal, danas ih je mnogo više. Imajući u vidu da su u konkurenciji bili elektronski i štampani mediji, poput Sport netvorka, Arene sport, Sport kluba, nacionalnih televizija – RTS, PINK, i da svi imaju sportske novinarke, dobiti priznanje i to od kolega, zaista je za mene velika čast.

Nagrada nosi ime Branke Prelević, u čast nekadašnje košarkaške reprezentativke Jugoslavije iz 50-ih godina, kasnije poznate kolumnistkinje lista Borba. Sanja je tek druga dobitnica ovog priznanja. Žiri su činili: predsednik Jovan Tanurdžić, glavni i odgovorni urednici Žurnala i Sporta Predrag Sarić i Miodrag Stojanović, urednik sportske redakcije RTS-a Zoran Marković, direktor SOS Kanala Dragiša Kovačević, novinar Radio Beograda Stevan Kovačević i sportski novinar iz Kraljeva Stojan Petković.

Na dodeli nagrada rekla sam da ja i dalje radim kao i do sada: da mogu da izađem na ulice Kruševca i da mogu svima da pogledam u oči, jer znam da sam verno prenela ono što se desilo na terenu. Jedino je važno da se radi objektivno, časno i pošteno u interesu onih koji nas čitaju, gledaju ili slušaju. A da li će biti još nagrada, o tome zaista ne razmišljam, to ne zavisi od mene. Novinaru godine, Peđi Strajniću, rekla sam da smatram da sam u dobroj meri zaslužila nagradu, između ostalog, zbog toga što on, kad god dođe u Kruševac, da prenosi neku utakmicu, ispred sebe uvek drži Sportski žurnal i čita moje tekstove.

Za Sportski žurnal, Sanja piše od prvog broja.

Na Studiju B sam radila još kao srednjoškolka, kasnije, po dolasku u Kruševac, radila sam od osnivanja u Televiziji Kruševac za koju me vežu jako lepe uspomene, bila sam prvi komentator jedne fudbalske utakmice polufinale Kupa Jugoslavije Napredak – Crvena zvezda, 2:2, 1990. godine, Zvezda sa asovima poput Savićevića, Mihajlovića… Radila sam i na Radio Kruševcu i Pobedi, Televiziji Plus, sarađivala sam sa listom Grad, Frankfurtskim vestima, zaista jedno veliko iskustvo i još uvek traje ta ljubav i strast prema novinarstvu. Uostalom, verovatno je i to razlog zbog kojeg je usledila ova nagrada.

Sredinom devedesetih godina prošlog veka, Sanja Milutinović oprobala se i u izdavačkoj delatnosti. Tada je pokrenula izuzetno čitan sportski list Rasinskog okruga „Penal“.

U njemu su bili zastupljeni svi sportovi i sportisti iz Rasinskog okruga. Nažalost takav jedan pionirski poduhvat, zbog sveopšte krize koja i danas traje, bio je osuđen na propast.  

Ljubav prema sportu gaji od malih nogu. Najpre se bavila košarkom, igrala je u mlađim kategorijama Partizana, a potom se posvetila šahu.

– Mnogi Kruševljani znaju da sam majstorski kandidat i da sam nastavila da se bavim šahom možda bih dosegla visine aktuelne ministarke sporta Alise Marić, sa kojom sam svojevremeno ukrštala koplja i imala nekoliko pozitivnih rezultata, a još više sa njenom sestrom bliznakinjom Mirjanom. Jedan od mojih prvih velikih novinarskih poslova, pa mogu da kažem i poduhvata, bio je intervju sa Garijem Kasparovim, koji je te 1983. godine pobedio  na velemajstorskom turniru u Nikšiću i došao u Beograd da se dogovori sa Viktorom Korčnojem o meču kandidata za prvaka sveta, koji je bio otkazan jer je trebalo da se odigra u Pasadeni. Gari Kasparov je to odbio jer je Pasadena američka vojna baza, i u Beogradu, u Ruskom domu održan je sastanak i pao je dogovor da se meč ipak odigra. Kao šahistkinja saznala sam za to i uspela da preko nekih prijatelja dobijem intervju od njega. To mi je fenomenalno iskustvo i sećanje na neke moje novinarske početke. Intervju je objavljen na Studiju B, ni za kakve pare, a mogla sam da ga prodam. Međutim, s obzirom na to da su moji počeci vezani za Studio B, prevagnula je sentimentalnost, kao uostalom i za Žurnal, jer kao što znate – u novinarstvu para nema.  

Dopisnica Sportskog žurnala iz Kruševca, gaji jedinstven i jednostavan stil pisanja – pomalo satirično, uvek bez dlake na jeziku, ali netendenciozno i krajnje objektivno. To je valjda i razlog što je, nakon više od dve decenije u novinarstvu dobila priznanje za najbolju sportsku novinarku u Srbiji u 2012. godini.

Dejan Milojević

 

Povezano