četvrtak, 30. novembar 2023.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

UZ SVETSKI DAN DETETA: Nove tehnologije neophodno koristiti, ali uz maksimalan oprez

UZ SVETSKI DAN DETETA: Nove tehnologije neophodno koristiti, ali uz maksimalan oprez

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović poručio je deci, povodom Svetskog dana deteta koji se obeležava danas, da je nove tehnologije neophodno koristiti, ali da je pritom potreban oprez i da uvek dobro razmisle koje će podatke podeliti onlajn.

„Uvek dobro razmislite koje ćete podatke da podelite onlajn ili koje ćete informacije dati ili čemu sve odobriti pristup na primer prilikom otvaranja naloga na nekoj društvenoj mreži ili prilikom preuzimanja neke aplikacije ili igrice. Izbegavajte objavljivanje podataka poput imena i prezimena, adrese, telefonskog broja ili ličnih detalja koji bi mogli biti iskorišćeni u svrhe koje nikako ne želite, kao što isto ne biste rekli nepoznatoj osobi koju sretnete na ulici“, navodi se u saopštenju poverenika.

Posavetovao ih je da pre objavljivanja ili deljenja fotografija ili video zapisa svojih ili njima bliskih osoba, razmisle da oni mogu otkriti puno, recimo mesto gde žive, školu u koju idu, park i kafić u koji odlaze.

„Na vreme mislite o tome ko će sve moći da vidi vaše objave koje sadrže podatke o ličnosti, tj. da li ste obezbedili da sadržaje koje delite mogu da vide samo oni kojima ste vi to omogućili ili su dostupni širem krugu ljudi, kao i da li ste sam nalog obezbedili dovoljno jakom šifrom koja neće moći lako da se otkrije“, poručio je on.

Istakao je da deljenjem informacija o sebi mogu biti izloženi raznim problemima, jer može doći i do zloupotrebe njihovih podataka od strane onih koji nemaju najbolje namere, pa i dovođenja u ozbiljnu opasnost ili izloženost komentarima zlonamernih ljudi. O sigurnosti na internetu deca bi, smatra on, trebalo da razgovaraju sa roditeljima, starijom braćom, sestrama ili sa nekom drugom starijom osobom iz svog okruženja u koju imaju poverenja. O zaštiti na internetu mogu da se upoznaju i u brošuri “Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?” koja je objavljena na internet stranici poverenika.

  • Tanjug / FOTO: Pixabay

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.