utorak, 27. februar 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA: Dr Rada Joksimović-Zmejkoski, načelnica Radiološke službe Doma zdravlja Kruševac

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA: Dr Rada Joksimović-Zmejkoski, načelnica Radiološke službe Doma zdravlja Kruševac

Danas Kruševac ubrzano menja fizionomiju, pa se i u ovom trenutku radi na brojnim gradilištima širom grada. Kroz projekat MOJ GRAD – MOJA INSPIRACIJA, na sajtu regionalne Radio Televizije Kruševac kao osvedočenom hroničaru promena kroz koje ovaj grad i dalje prolazi, daćemo priliku nekim od zaslužnih Kruševljana da ispričaju čime ih je to ovaj grad zadužio i inspirisao, a šta su sve oni uradili da bio mesto boljeg i lepšeg života, sredina privrednog razvoja, sve manje nezaposlenosti, visokih kulturnih dometa i rezultata sportista, dobrih đaka i mladih i preduzimljivih stručnjaka u svim oblastima, ali i sve lepših i čistijih ulica i saobraćajnih zaobilaznica, trgova, parkova, sportskih terena, kao i koje su njihove vizije daljeg razvoja ove sredine.

Naš sagovornik u nastavku serijala je dr Rada Joksimović-Zmejkoski, načelnica Radiološke službe Doma zdravlja Kruševac


Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Grada Kruševca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


  • Čime Vas je Kruševac inspirisao i „zadužio“?

„Na početku svih staza i puteva, u osnovi same misli o njima, stoji oštro i neizbrisivo urezana staza kojom sam prvi put slobodno prohodao“ – Ivo Andrić

Kruševac me inspirisao svojom viševekovnom bogatom istorijom, koja nas podseća na neprestanu borbu za bolje sutra, tradicijom u istrajnosti, u plemenitosti, u snazi koja nas nikada ne sme napustiti, kao što nikada nije napuštala sve junake ovoga grada, počevši od kneza Lazara.

U savremenom dobu, Kruševac inspiriše svojom otvorenošću i saradnjom sa svima koji imaju ideje za napredak i bolju budućnost.

Moji prvi koraci su bili u rodnom Višegradu. Moji prvi koraci poslovnim i porodičnim stazama, su započeti u Kruševcu, tako da sa ponosom mogu da kažem da je Kruševac moja istinska inspiracija za novi život, bolji život, napredak i verovanje u svetlu budućnost.

  • Šta smatrate posebno bitnim što ste učinili da ovaj grad bude mesto boljeg i lepšeg života?

Kao lekar radim u ovom gradu već 18 godina. Svojim pozivom se trudim da u svakodnevnom radu sa pacijentima, opravdam i održim smisao Hipokratove zakletve, tako da se bezrezervno angažujem da svojim sugradjanima pružim adekvatnu zdravstvenu zaštitu, podignem nivo svesti o značaju preventivnih pregleda, naročito kada su u pitanju maligniteti.

Kao radiolog sam ponosna zato što je u Kruševcu, u službi za radiološku dijagnostiku, započeto sa organizovanim skrining programom za rano otkrivanje karcionoma dojke, da smo marljivo radili na terenu i organizovali brojne tribine, izlazeći na taj način našim Kruševljanima u susret, razgovarajući o brojnim problemima, zabludama i predrasudama koje su imali u vezi radioloških pregleda.

Smatram da sam doprinela podizanju svesti o značaju preventivne zdravstvene zaštite. Od februara 2014. godine pa do danas, obavljeno je preko 50.000 radiografija, preko 20.000 mamografskih pregleda, i preko 30.000 ultrazvučnih pregleda. Preventivnim mamografskim i ultrazvučnim pregledima je otkriven veliki broj karcioma dojki, kod žena koje nisu imale nikakve tegobe ni nagoveštaje za postojanje ove opake bolesti. Mnoge od njih i danas dolaze na redovne kontrole i bave se aktivno svojim poslovima.

Ovih dana dobijamo i najsavremeniji mamograf, tako da sa zadovoljstvom mogu da kažem da ćemo u značajnoj meri poboljšati kvalitet pregleda, omogućiti još većem broju sugradjanki da obave ove preglede i na taj način bitno uticati na smanjene mortaliteta od karcioma dojke, jer kao što rekoše: „RAK JE IZLEČIV“.

 

  • Šta Kruševcu još nedostaje i smatrate da bi trebalo uraditi u relativno bliskoj budućnosti?

Kako napreduje razvoj tehnologije i savremenih dostignuća iz oblasti medicine, smatram da bi trebalo omogućiti i Kruševcu da se uvrsti u najeminentnije kliničke centre sa besprekornim funkcionisanjem zdravstvenog sistema, kako bi se omogućila dostupnost svih grana medicine pacijentima kojima je to neophodno. Proširenjem kadrovskog plana i zaposlenjem lekara i medicinskih sestara, naravno, i drugog nemedicinskog osoblja, koji svi zajedno čine stub savremenog zdravstva, ostvarili bismo najviše ciljeve i zadatke za prevenciju i adekvatno lečenje našeg stanovništva.

  • Kakva je Vaša vizija razvoja ove sredine, odnosno budućnosti Kruševca?

Nastavkom stranih i domaćih investicija, otvaranjem novih kompanija, smanjila bi se stopa nezaposlenosti i povećao životni standard. Ulaganjem u edukaciju omladine i otvaranje novih fakulteta, imali bismo najbolje kadrove koji bi nastavili sutra razvojni plan našeg grada. Planovi za zaštitu životne sredine, razvoj kongresnog i drugog turizma, dalja realizacija saobraćajne i urbanističke infrastrukture, uvrstili bi naš grad u najposećenije gradove sa imponzantnom tradicijom.

Kontinuiran rad na povećanu svesti o preventivnim pregledima, omogućilo bi našim sugradjanima kvalitetan život, uz dobro mentalno i fizičko zdravlje, što je i apsolutni imperativ za svakodnevno funcionisanje i kvalitetne medjuljudske odnose.

Dr Rada Joksimović-Zmejkoski je srećno udata za Ivana Zmejkoskog i majka je dva dečaka, Petra i Pavla.

Njen životni moto je: Pozitivan stav, empatija, ljubaznost uz neprestano stručno usavršavanje i nesebična pomoć pacijentima u prevenciji i lečenju.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.