utorak, 27. februar 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Vakcina MMR na listi obaveznih vakcina kao zaštita od malih boginja, rubeola i zauški

Vakcina MMR na listi obaveznih vakcina kao zaštita od malih boginja, rubeola i zauški

Vakcina MMR veoma je važna i kao takva, našla je svoje mesto na listi obaveznih vakcina, s obzirom na to da štiti od tri različite bolesti, malih boginja, rubeola i zauški, koje se mogu završiti i sa ozbiljnim komplikacijama, podseća epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu, dr Mirjana Avramović. 

Proteklih godina, odziv, odnosno, obuhvat vakcinacijom, bio je dosta slab, usled čega smo, u periodu od 2016. do 2018. imali tri epidemije malih boginja. Slabom odzivu doprinela je i epidemija covida, neslaganje roditelja, zatim, usled prodora nenaučnih tekstova na društvenim mrežanma, neproverenih informacija plasiranih od nestručnih osoba, kao i neupućenost roditelja u značaj imunizacije i komplikacije eventualnog oboljevanja.

Stoga su, prošle godine pokrenute akcije, kako bi se obuhvat popravio, ističe dr Avramović, i to u saradnji sa Institutom Batut, Zdravstvenim ustanovama, školama i vrtićima, Savetom za zdravlje i Sanitarnom inspekcijom,  što je dalo dobre rezultate, dodajući da se HPV vakcina prima u Dečijem dispanzeru.

Do 15. godine u dve doze, a zatim od 15. do 19. godine u tri, i da je najveća efikasnost kod dece koja još nisu stupila u seksualne odnose.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.