nedelja, 12. jul 2020.

Kruševac
nedelja
Oblačno.
Oblačno.
19°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 65%
Brzina vetra: 3 m/s SZ
 

Skupština Grada Kruševca usvojila Program razvoja

Skupština Grada Kruševca usvojila Program razvoja

Odbornici Skupštine grada Kruševca jednoglasno su na današnjoj sednici usvojili Program razvoja grada za ovu i projekcije programa za narednu i 2015. godinu. U opsežnom ekspozeu o ovom dokumentu, gradonačelnik Bratislav Gašić je i ume predlagača istakao da  ukupne investicije na teritoriji grada predviđene Programom za 2013. iznose dve milijarde 123 miliona dinara.

Od pomenute cifre, iz budžeta grada za Program razvoja planirano preko 766, iz sopstvenih sredstava Javnih preduzeća blizu 112 miliona, a iz drugih izvora milijardu i 244 miliona dinara. „Pri sprovođenju Programa poštovaće se principi: ravnomernosti, ravnopravnosti i solidarnosti„, istakao je Gašić i dodao:

Prioritet prilikom realizacije imaće već započete investicije i one aktivnosti za koje se steknu realni uslovi za finansiranje u oblastima: regulacije vodotokova, vodosnabdevanja i kanalizacije, gasifikacije i toplifikacije, rekonstrukcije i izgradnje ulica i puteva, osnovnog i srednjeg obrazovanja, dečije i socijalne začtite, ekonomskog razvoja. U realizaciji će, takođe imati prioritet i one investicije i aktivnosti za koje postoje sopstvena sredstva.

U jednočasovnom ekspozeu Gašić je taksativno naveo sve planirane i projektovane investicije: izgradnje većeg broja ulica, raskrsnica i puteva poput Obilićeve, Miličine, puta Kapidžija-Dobromir, mostova na Pepeljuši, Nauparskoj reci, Meševskom potoku, vodosnabdevanju Zdravinja, Dvorana, Modrice, Dedine, Brajkovca, Grkljana, Petine, sela Lovci, dislokaciju dve kotlarnice kod škole Nada Popović i bazena, izgradnju zatvorenog Tržnog centra na staroj zelenoj pijaci, izgradnju reciklažnog dvorišta, gasifikaciju Lazarice, Malog Golovoda, Mudrakovca, Pakašnice i pravaca prema Begovom Brdu, Globoderu i Kapidžiji, izgradnju 7 trafo stanica, zamenu stolarije na velikom broju školskih objekata, rekonstrukciju umetničke Galerije, klimatizaciju Pozorišta, popločavanja glavne gradske ulice i slično.

Realizacija projekata sadržanih u Programu biće moguća jedino ukoliko se svi angažujemo i zajedničkim snagama potrudimo da projektnim načinom razmišljanja i delovanja obezbedimo i sredstva koja su dostupna posredstvom najrazličitijih fondova u zemlji i inostranstvu. Samo na ovaj način, siguran sam, uspeh neće izostati – rekao je na kraju ekspozea gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

Inače, rasprava o ovoj tački dnevnog reda trajala je dosta dugo, uz zamerke opozicije da je Program razvoja spisak lepih želja za čiju realizaciju nema ni petine potrebnih sredstava. Zamerka je i da u dokumentu nema jasne razvojne politike niti strateškog plana grada. U prepodnevnom delu sednice, koja je počela intoniranjem himne „Bože pravde“ umesto odbornika Ivana Manojlovića i Vesne Rakonjac koji su podneli ostavke, potvrđeni su mandati Veliboru Jovanoviću i Miroljubu Jovanoviću takođe sa koalicione liste „Pokrenimo Kruševac – Tomislav Nikolić“.

U drugom delu sednice odbornici Skupštine grada usvojili su Program uređivanja građevinskog zemljišta i ulaganja u komunalne objekte i puteve u 2013. godini. Program obuhvata pripremu i komunalno opremanje građevinskog zemljišta za individualnu i višeporodičnu stambenu izgradnju, poslovnih i drugih objekata, garaža, kao i investiciona ulaganja u objekte komunalne infrastrukture.

Zeleno svetlo dobio je i predlog Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Osnovni ciljevi Fonda osnovanog 2009. godine su finansiranje pripreme sprovođenja i razvoja programa projekata u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređenja životne sredine, kao i u oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije. Fond za zaštitu životne sredine u ovoj godini raspolagaće finansijskim sredstvima u visini od 29,5 miliona dinara.

Odbornici su usvojili i Predlog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Kruševca, izrađenog u skladu sa Nacionalnim planom za zapošljavanje za 2013. a po smernicama Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Na sednici Skupštine grada Kruševca usvojen je i predlog Odluke o lokalnim komunalnim taksama, koja je doneta radi usklađivanja iznosa lokalne komunalne takse sa prosečnom zaradom po zaposlenom na teritoriji grada Kruševca za period januar-avgust 2012. godine.

Jasmina Ilić i Nataša Petrović

Povezano