nedelja, 19. septembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Ovog meseca se nećete naspavati

Ovog meseca se nećete naspavati

Februar nije dobar mesec za spavanje, u proseku se uspavljujemo osam minuta duže nego obično, a u toku noći smo budni dodatnih deset minuta.

U februaru provodimo malo vremena na svežem vazduhu, već smo se poželeli sunca, a grejanje u kući u kombinaciji sa manjkom kretanja krivci su i za loš san. Tokom ovog meseca smo najumorniji i najslabije spavamo, pokazalo je istraživanje Britanskog centra za proučavanje sna u kojem je učestvovalo 21.000 ljudi.

S obzirom na to da nam je u februaru potrebno u proseku osam minuta duže nego obično da bismo utonuli u sam i da smo u toku dana budni deset minuta duže nego obično, februar je i zvanično proglašen za mesec najlošijeg spavanja u toku godine.

Čak 68 odsto ljudi zbog toga krajem zime pati od manjka energije, koji je praćen osećanjem umora i iscrpljenosti, a 28 odsto ispitanika izjavilo je da se uz to oseća i depresivno, s tim što nedostatak sna naročito pogađa žene.

Protiv umora i bezvoljnosti ne pomaže ni raniji odlazak u krevet, pokazali su rezultati britanske ankete, prenosi „Dejli mejl“. Situacija se, ipak, popravlja već u martu, sa prvim lepim danima. Samo da preživimo februar…

Tanjug

Povezano