subota, 11. jul 2020.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
20°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 68%
Brzina vetra: 1 m/s IJI
 

Blagoslovi svete Ksenije Blažene

Blagoslovi svete Ksenije Blažene

Sveta Ksenija Blažena Petrogradska Čudotvorka, omiljena ruska svetiteljka – svečano je danas, liturgijski i osveštavanjem slavskih kolača, proslavljena i u kruševačkom kraju.

Sveta Ksenija rođena je 1719. godine i bila je plemićkog porekla, veoma lepa imućna i obrazovana a njen suprug Andrej Fjodorovič Petrov bio je pojac dvorskog hora.Ostavši udovica sa 26 godina, Sveta Ksenija se odrekla svega, sveta i sebe – radi spasenja duše voljenog supruga Andreja.Podvig jurodstva – ludosti Hrista radi, uzela je na sebe radi spasenja i ljubavi prema bližnjima, neprestano pomažući sirotinju i bolesne i za svet – zaboravljene. Još za života poštovana je kao brza pomoćnica i čudotvorka.

Za svoje podvige, molitve, postove, stranstvovanja i sa smirenjem pretrpljene poruge, Blažena je dobila od Boga dar prozorljivosti i čudotvorstva.

Njena Kapela na Smolenskom groblju je prepuna blagodarnosti ljudi za učinjena čuda po njenom molitvenom zastupništvu.

Blažena Ksenija Petrogradska kanonizovana je juna 1988. godine na Pomesnom Saboru Ruske Pravoslavne Crkve.Kult poštovanja omiljene ruske podvižnice iz 18. veka stigao je u Srbiju pre deceniju zahvaljujući crkvenom izdavaštvu i negovanjem srpsko-ruskog prijateljstva na polju hrišćanske kulture i umetnosti.

Bezbrojna su Čuda Svete Ksenije Blažene. Bila je strankinja za svet, što je i značenje Njenog imena, ali je zastupništvo Svete Ksenije Blažene, tako silno, da je i samo molitveno ispisivanje Njenog imena, prema snazi Vere – lekovito, svedoče hiljade i hiljade isceljenih koji dolaze u Petrograd – da zablagodare Gospodu i Svetoj Kseniji.To potvrđuju i neka novija istraživanja dok lekari duše oficijelnu medicinu dopunjuju novim saznanjima, homeopatskim terapijama i lečenjem molitvom i psalmima.

Povezano