četvrtak, 25. februar 2021.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
15°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 55%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Može li Kruševac da dobije fakultet?

Može li Kruševac da dobije fakultet?

Nedavna izjava ministra Obradovića o mogućem otvaranju fakulteta, pa i univerziteta u Kruševcu izazvala je veliko interesovanje u gradu. Pre 10-ak godina imali smo privremeno smeštene fakultete i mnogi misle da je propuštena idealna prilika da ih zadržimo. Da li grad sa preko 100 hiljada stanovnika može ponovo da pokrene ovo pitanje?

Prilikom posete ministra prosvete i nauke dr Žarka Obradovića Kruševcu, u razgovoru sa gradonačelnikom Bratislavom Gašićem i rukovodstvom grada, bilo je reči o otvaranju srednje škole za prekvalifikaciju kadrova, fakulteta i Kruševačkog univerziteta.

-Ministarstvo prosvete podržava inicijativu grada Kruševca – rekao je ministar Obradović, naglašavajući da „prednost treba dati fakultetima kojih nema u okviru Niškog univerziteta“.

– Čudi me da u Kruševcu ranije nije osnovan neki fakultet, jer je bio veliki grad i na prostorima nekadašnje države, a kamoli sada u Srbiji. Pre svega razmišljamo o fakultetima kojih nema na univerzitetu u Nišu, kao što je Poljoprivredni. Treba uraditi elaborat o osnivanju i ispuniti uslove vezane za standarde i prostor u kojem će se odvijati nastavu, ali i sagledati potrebe privrede i projekciju razvoja, kao i demografsku situaciju. – objašnjava Žarko Obradović, dodajući da je u protekle četiri godine u Srbiji otvoreno pet državnih fakulteta.

Prema istraživanju kruševačkog portala „037info“, prepreku osnivanju Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu mogla bi da predstavlja činjenica da je pre četiri godine ovaj fakultet iz sastava Niškog univerziteta „obećan“ Prokuplju. Mnogi smatraju da će Kruševac teško postati univerzitetski grad, jer se nalazi između dva univerzitetska centra, Kragujevca i Niša.

Gradsko rukovodstvo je u poslednjih šest meseci imalo nekoliko akcija koje bi trebale da dovedu do otvaranja fakulteta. Gradonačelnik Bratislav Gašić je sa Evicom Petrović, prorektorom Univerziteta u Nišu, razgovarao o mogućnosti da se u Kruševcu otvore tri fakulteta, a pismo o toj ideji upućeno je senatu Niškog univerziteta.

Razgovori su obavljeni i sa predstanicima Poljoprivrednog fakulteta iz Prištine.

– Želja rukovodstva Kruševca je da naš grad dobije fakultet koji ima perspektivu za mlade. Analizama smo zaključili da bi Poljoprivredni fakultet bio izuzetno interesantan za ovo područje iz nekoliko razloga. Bogat i kvalitetan stočni fond u slivu Ribarske reke, razvijeno kalemarstvo i povrtarstvo u Konjuškom kraju i kvalitetan Institut za krmno bilje. – naglasio je tada Gašić.

U gradskoj upravi već imaju plan da u toku ove godine zgradu u kojoj je smešten Narodni univerzitet preurede i da tu bude sedište rektorata budućeg Kruševačkog univerziteta, dok bi studentski dom trebalo da bude u sadašnjoj kasarni „Rasina“.

Najveća dobiti za Kruševac od osnivanja fakulteta bilo bi smanjenje odliva mladih, obrazovnih ljudi. Procenjuje da trenutno oko 4.000 Kruševljana studira u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Za njihovo školovanje roditelji godišnje potroše oko 15 miliona evra. Većina studenata nakon diplomiranja ostaje u gradovima u kojima je studirala ili odlazi u inostranstvo.

Od 1999. do 2002. godine u Kruševcu su radila tri fakulteta Prištinskog univerziteta – Poljoprivredni, Medicinski i Prirodno – matematički, ali su vraćeni na Severno Kosovo.

Nekoliko godina kasnije, 2008. godine, Kruševljanin Dragan Popović, rektor Fakulteta za fizičku kulturu u Leposaviću, najavio je izradu elaborata od 10.000 strana o osnivanju univerziteta u Kruševcu, ali se ni u ovom slučaju nije daleko odmaklo.

U Kruševcu trenutno rade samo dve visoke škole strukovnih studija i nekoliko isturenih odeljenja raznih, uglavnom privatnih, fakulteta. A prema anketi web portala „krusevaconline“ najveći broj sugrađana misli da bi za kruševljane najbolje bili otvaranje poljoprivrednog fakulteta.

Na pitanje koje fakultete biste voleli da grad dobije, pri čemu su dva posebno izdvojena:

– Poljoprivredni, jer se najčešće pominje

– Informacione tehnologije, kao trenutno veoma perspektivnu oblast i verovatno jedinu u okviru koje je teško naći nekoga ko na birou dugo čeka na posao

Rezultati ankete su sledeći:

Poljoprivreda i stočarstvo (39%, 53)

Informacione tehnologije (29%, 40)

Društvene nauke (ekonomija, pravo…) (18%, 25)

Prirodne nauke (hemija, fizika…) (9%, 12)

Ne znam (5%, 7)

 

Povezano