četvrtak, 4. jun 2020.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
13°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 73%
Brzina vetra: 0 m/s JZ
 

Da li će radnici GP Jastrebac naplatiti dugovanja?

Da li će radnici GP Jastrebac naplatiti dugovanja?

Bivši radnici građevinskog preduzeća “Jastrebac”, koje se nalazi u stečaju već 11 godina, još nisu uspeli da naplate svoja potraživanja.

To bi mogla biti jedna od tema sledećeg socijalno – ekonomskog saveta u Kruševcu, saopšteno je iz Veća saveza samostalnog sindikata.

Prema rečima predsednika Veća, Milenka Mihajlovića, 1.318 bivših radnika ovog preduzeća potražuje od 10.000 do 500.000 dinara i od te sume do sada su uspeli da naplate samo 45 odsto.

“Nezadovoljni takvim stanjem, radnici Jastrepca su se obraćali i međunarodnom sudu pravde u Strazburu, međutim ishod još uvek nije poznat”, rekao je Mihajlović i dodao da postoje radnici, koji neće moći da naplate svoja prava ni preko države, jer nisu tužili preduzeće.

On je dodao da će zbog ovakve situacije insistirati da preduzeća u stečaju, a među njima i GP “Jastrebac”, budu jedna od tema sledećeg socijalno – ekonomskog saveta, koji je nedavno formiran u Kruševcu.

“Insistiraćemo da se što pre završi stečaj u ovom preduzeću i ako ima osnova, da neko i odgovara za ovu decenijsku agoniju”, kaže Mihajlović i naglašava da su se za to vreme promenila četiri stečajna upravnika koja su iznova vršila popis imovine.

Procenjena vrednost imovine „Jastrepca“ pre 11 godina bila je oko 30 miliona maraka, a dug prema poveriocima je iznosio oko 15 miliona maraka, kazao je Mihajlović. Od tada, kako je rekao, veliki deo imovine, uključujući i upravnu zgradu, koju je kupila gradska uprava, je prodat.

Mihajlović naglašava da je za uspešno vođenje ovog stečaja rezervisana nagrada od oko četiri miliona dinara.

U Kruševcu još uvek ima desetak aktivnih stečajeva, a 2002. godine, bez posla je po osnovu stečaja u tom gradu ostalo 3.000 ljudi.

Izvor: Tanjug

Povezano