subota, 13. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

SRBI NISU GENOCIDAN NAROD: Predlog rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN

SRBI NISU GENOCIDAN NAROD: Predlog rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija će na današnjoj sednici u Njujorku raspravljati i odlučivati o predlogu rezolucije o Srebrenici.


SRBI NISU GENOCIDAN NAROD! Grad Kruševac daje punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u odbrani istine i dostojanstva srpskoga naroda i izražava neslaganje sa predlogom sramne Rezolucije UN o Srebrenici. Skup podrške na Trgu kosovskih junana u Kruševcu danas u 16 sati.

Predlogom je, između ostalog, predviđeno da se „11. jul obeležava kao međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici“. Sednica počinje oko 16 časova po srednjoevropskom vremenu. Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o prijedlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.

Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku, uoči sednice je poručio da će se danas sve videti – „ko su nam prijatelji i ko su nam lažni prijatelji“.

„Naravno, biće mnogo licemerja, biće mnogo neistina, biće mnogo svega na šta smo odavno naučili – o kojima će oni koji sve čine protiv Srbije da nam objašnjavaju da u stvari sve to čine upravo zbog Srbije jer mnogo bolje nego mi razumeju naše interese u budućnosti“, ističe Vučić.

Ocenio je da će današnji dan za njega biti najteži u političkom smislu otkako je predsednik.

„Srbiju ne mogu da uplaše. Nikada nisu mogli da je uplaše. Samo brinem hoću li biti dovoljno na visini zadatka da ne razočaram svoj narod. Druge brige sam prebrinuo, više ih nemam. Samo bih želeo da svaki Srbin svuda u svetu zna da sam dao sve od sebe braneći čast i obraz našeg naroda“, poručio je Vučić.

Povezano