nedelja, 21. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

U Beogradu održan Prvi svesrpski sabor „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“

U Beogradu održan Prvi svesrpski sabor „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“

U Beogradu je održan Prvi svesrpski sabor pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“. Na saboru učestvuju delegacije iz Srbije i Republike Srpske.

Na zajedničkoj sednici dve vlade usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas važan dan iz mnogo razloga.

„Nemamo svest o istorijskim događajim, njih se setimo posle mnogo decenija. Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koji će trajati doveka. Niko neće moći da pravi korake unazad“, poručio je predsednik okupljenima na Trgu u centru Beograda.

Istakao je da ne smeju nikada da se svađaju Srbija i Srpska i da nam se nikada ne ponove blokade i barikade na Drini.

„Postigli smo mnogo dogovora. Svaki ministar iz Srbije prvo mesto gde će ići biće Banjaluka, a ministri iz Republike Srpske će ići prvo u Beograd. Sada će ekskurzije ići u Srbiju i Srpsku, pa kada upoznamo Srbiju i Srpsku možemo da upoznajemo svet“, kaže Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obišli su Narodni muzej u Beogradu u okviru Svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se okupljenima na Trgu republike, ističući da je danas ključna srpska reč sloboda, ali i da je važno očuvati mir po svaku cenu i borbeno se odnositi prema ciljevima.

Intoniranjem himne Srbije i Svečane pesme Republike Srpske na Trgu republike počelo je centralno obeležavanje manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Na Trgu republike nastupili su folkloraši iz 20 Kulturno-umetničkih društava Repubike Srpske, koji su nešto posle 16 sati krenuli od Skupštine grada Beograda preko Terazija do fontane ispred Kulturnog centra Beograda, gde su se sreli sa članovima 30 KUD-ova iz Srbije, a koji su Knez Mihailovom prodefilovali od platoa na Kalemegdanu.

Velikim vatrometom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save je završen Prvi svesrpski sabor – „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Foto Tanjug /Marko Đoković, Rade Prelić, Vladimir Šporčić/

Povezano