subota, 13. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Crveni meteo alarm, visoka vrednost UV indeksa, Ministarstvo rada apelovalo na poslodavce da prilagode način rada zaposlenih

Crveni meteo alarm, visoka vrednost UV indeksa, Ministarstvo rada apelovalo na poslodavce da prilagode način rada zaposlenih

Toplotni talas se nastavlja, i danas je pretežno sunčano i veoma toplo, a tako će biti i sutra. 

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Kruševcu su danas zabeležena 34 stepena, ali je subjektivni osećaj 38 stepeni. Na snazi je crveni meteo-alarm i u Republičkom hidrometeorološkom zavodui objašnjavaju da to znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Visoke temperature mogu negativno da utiču po naše zdravlje, te lekari upozoravaju da bi se trebalo kloniti vrućine.

Danas se beleži i vrlo visoka vrednost UV indeksa, u Kruševcu je 9. Kada je vrednost UV indeksa iznad 8, zračenje se ocenjuje kao vrlo visoko i potrebno je kloniti se sunca.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je apel poslodavcima da za vreme trajanja visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni Celzijusa, u periodu od 11 do 16 časova, prilagode način rada zaposlenih na otvorenom ukoliko to dozvoljava proces rada.

U saopštenju se navodi da se poslodavci pozivaju da organizuju rad u delatnosti građevinarstva, poljoprivrede i komunalnoj delatnosti na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju, u skladu sa Preporukom koju je Vlada donela 2007. godine.

Ministarstvo je podsetilo da je donelo Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, koje treba da pomognu poslodavcima i zaposlenima da se rizik po zdravlje pri radu na visokim temperaturama na otvorenom svede na najmanju moguću meru i da ih usmeri kako da postupaju u slučaju pojave zdravstvenih problema vezanih za rad na visokim temperaturama.

Poslodavci su, prema tome, dužni da obezbede zaposlenima rad na radnom mestu i u radnoj sredini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Poslodavac je, takođe, dužan da Aktom o proceni rizika na radnom mestu u radnoj sredini uzme u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama i da radna mesta na otvorenom prostoru uredi tako da zaposleni budu zaštićeni od nepovoljnih vremenskih prilika i imaju obezbeđenu prvu pomoć.

Ministarstvo navodi da su poslodavci dužni da sprovode propise u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a kontrolu njihovog sprovođenja vrši Inspektorat za rad.

Foto: Pixabay

Povezano