subota, 13. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Ministar Gašić na polaganju zakletve vojnika generacije „jun 2024“

Ministar Gašić na polaganju zakletve vojnika generacije „jun 2024“

Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas polaganju zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „jun 2024“, u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“.

Ministar odbrane, čestitajući položenu zakletvu vojnicima, rekao je da je ponosan što ima priliku da stane pred najmlađi stroj naše vojske u svečanom času polaganja vojničke zakletve.

– Vojnička zakletva u našem narodu ima dugu tradiciju i uzvišeno značenje. Polaganjem zakletve vojnik se otadžbini zaklinje čašću – zalaže svoju reč kao jemstvo vojničke i ljudske vrline. Onaj koji je spreman da brani slobodu i nezavisnost Srbije, kao temeljne vrednosti našeg društva, zaslužuje posebno poštovanje. Srbija je uvek vodila miroljubivu politiku. I danas ostajemo verni istim načelima. Dosledno promovišemo dijalog, saradnju, razumevanje među državama i pozivamo na poštovanje međunarodnog prava – rekao je ministar Gašić.

On je istakao da smo zahvaljujući patriotizmu, požrtvovanju i veri u istinu i pravdu, kroz burnu istoriju sačuvali zemlju, tradiciju i kulturu.

– Očuvanje tih vrednosti dugujemo generacijama koje dolaze, sledeći i čuvajući slobodarsku ideju koja je vodila sve naše pretke. Republika Srbija izabrala je put vojne neutralnosti. Srbija ne želi neprijateljstva niti sukobe, već mir i prosperitet za ceo region. Jedina uloga naše vojske upravo i jeste zaštita mira kao osnovnog preduslova razvoja naše lepe zemlje. Nećemo biti deo vojničkih saveza i o svojoj odbrani i bezbednosti brinućemo sami. Takva odluka proističe iz težnje da suvereno donosimo sve državne odluke isključivo u skladu sa interesima našeg naroda – naglasio je ministar odbrane i dodao da „zbog toga gradimo snažnu vojsku, opremamo je, uvećavamo, brinemo o unapređenju statusa i standarda naših pripadnika“.

Obraćajući se roditeljima vojnika, ministar Gašić rekao je da treba da budu ponosni, jer su podigli i vaspitali mlade ljude u duhu naše tradicije i usadili osećaj odgovornosti prema svome rodu i svojoj zemlji.

Vojnicima generacije „jun 2024“ ministar odbrane poručio je da postaju deo Vojske Srbije, institucije kojoj građani naše zemlje najviše veruju.

– Svojim radom, zalaganjem i disciplinom bićete u prilici da tom poverenju i doprinesete. Svakim narednim danom obuke sazrevaćete i kao ljudi i kao vojnici. Postaćete snažan i jedinstven kolektiv, osetićete snagu zajedništva i prijateljstva koje će vas vezivati celog života. Neće vam uvek biti lako. Biće i znoja i napora, ali kroz te izazove shvatićete da u životu možete, uz trud i rad, postići sve što poželite. Siguran sam da među vama ima onih koji će se, nakon odsluženja vojnog roka, odlučiti za profesionalnu vojničku karijeru. U tome vas ohrabrujem, jer znam da je služba u Vojsci Srbije ne samo časna, već i mudra životna odluka – istakao je ministar Gašić i naglasio da gde god ih životni putevi budu nosili, današnji zavet treba da ostane u njihovom umu i u srcima.

Povezano