nedelja, 14. april 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

NIS zainteresovan za kruševački FAM

NIS zainteresovan za kruševački FAM

Ruski investicioni fond Region i NIS Gaspromnjeft zainteresovani su za kupovinu kruševačke Fabrike maziva (FAM).

Ova fabrika je u postupku restrukturiranja od sredine 2011. godine, kada je raskinuta privatizacija. Uz to, su tri multinacionalne kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo, rečeno je agenciji Beta u tom preduzeću.

Predstavnici investicionog fonda Region su, po rečima zastupnika kapitala u FAM-u, Ljubimira Šubare, nedavo posetili preduzeće, razgovarali sa poslovodstvom i izrazili interesovanje za kupovinu fabrike.

Dodao je da je za „određene oblike saradnje, pa i kupovinu FAM“ zainteresovan i NIS Gaspromnjeft.

Zainteresovanost za stratešku saradnju sa FAM-om pokazale su tri velike multinacionalne kompanije – što u domenu transfera tehnologija i „prenosa znanja“, što u smislu uslužne prerade i proizvodnje za poznatog kupca, za šta postoji konkretna ponuda za godišnju isporuku od 5.000 tona maziva, kazao je Šubara.
Termin privatizacija fabrike, kazao je Šubara, u velikoj meri zavisi od spremnosti potencijalnih intersenata da kupe FAM, ali proceš restrukturiranja te fabrike mora da se završi do polovine 2014. godine.

Dodao je da je restrukturiranje u početnoj fazi zbog isprepletenosti obaveza FAM sa ostalim članicama grupe NIBENS, posebno zbog postupaka koji se vode pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Fabrika maziva je, po rečima Šubare, 2012. godinu završila pozitivno, uz proizvedenih 7.800 tona gotovih proizvoda što je „više nego zadovoljavajuće“, imajući u vidu apsolutni nedostatak obrtnih sredstava, proizvodnju i nabavku sirovina po „sistemu snalaženja“ i korišćenja unutrašnjih rezervi.
„FAM je od raskida privatizacije poslovao pozitivno, uz izmirivanje svih obaveza prema dobavljačima, državi i zaposlenima. Osim toga, FAM je morao da izmiri više od 2,5 miliona evra obaveza nastalih u vreme prethodnog vlasnika“, kazao je on.

Preduzeće, rekao je Šubara, svakodnevno „kuburi sa obrtnim sredstvima“, ali je uspelo da održi veoma visok nivo proizvodnje i da čak napravi nekoliko novih proizvoda. Fabrika od uvodjenja restrukturiranja nije od države dobila „ni dinar kredita ni subvencija“, čak ni po zaključku Vlade o odobrenju kredita za obrtna sredstva iz Fonda za razvoj, ukazao je Šubara.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.