subota, 13. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Dr Darinka Punoševac: Tropske temperature – zdravstveni rizik u slučaju dužeg boravka na suncu

Dr Darinka Punoševac: Tropske temperature – zdravstveni rizik u slučaju dužeg boravka na suncu

Tropske temperature u letnjim mesecima predstavljaju zdravstveni rizik u slučaju dužeg boravka na suncu, upozoravaju lekari.

Najviše su ugroženi najmlađi, hronični bolesnici ali i starija populacija. Kao posledica dužeg boravka na otvorenom, mogu se javiti glavobolja mučnina i povraćanje, simptomi koji ukazuju na sunčanicu, dok boravak u zatvorenom pregrejanom prostoru, neretko dovodi do toplotnog udara, stanja praćenog  nesvesticom i otežanim disanjem, koje zahteva rashlađivanje obolelog  i obaveznu  lekarsku pomoć, ističe doktoka Darinka Punoševac.

U periodu visokih spoljnih temperatura  najvažnije je zaštiti glavu prozračnim šeširima ili kačketima, a  preporuka je da se nosi svetla odeća od prirodnih materijala, da se poveća unos  tečnosti u organizam, misli se na običnu ili blago mineralno vodu, ne gazirana ili energetska pića, boravak treba da bude u hladovini ili u provetrenim prostorijama.

Ukoliko se koriste rashladni uređaji, temperature u odnosu na spoljašnju sredinu ne bi trebalo da se znatno razlikuju, odnosno klimu treba podeseti na temperaturu  za 10 stepeni nižu od spoljne temperature.

Povezano