subota, 13. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Posmatranje Meseca iz Astronomske opservatorije Šarengrad povodom Nacionalnog dana nauke

Posmatranje Meseca iz Astronomske opservatorije Šarengrad povodom Nacionalnog dana nauke

Povodom Nacionalnog dana nauke, 10. jula u okviru projekta Astronomski kamp Jastrebac 2024, Astronomsko udruženje Eureka u saradnji sa Kancelarijom za mlade, Turističkom organizacijom i Centrom za stručno usavršavanje, organizovalo je posmatranje Meseca iz astronomske opservatorije Šarengrad.

Posetioci su bili u prilici da posmatraju i fotografišu Mesec koji se nalazi u rastućoj fazi.

Aktivnost je deo projekta Astronomski kamp Jastrebac 2024. koji realizuje astronomsko udruženje Eureka, u okviru LAP za mlade uz finasisjku podršku grada Kruševca i u saradnji sa gradaskom Kancelarijom za mlade, Turističkom organizacijom i Centrom za stručno usavršavanje Kruševac.

– Promocija nauke je na prvom mestu a posmartanje mladog meseca i kratera na ovokm nebeskom telu je jedna od aktivnostu Astronomskog udruženja Eureka, ističe predsednik Miloš Stanković

Ovo će bila prilika da se posetioci upoznaju sa predstojećim astronomskim kampom koji će se realizovati od 23. do 25. avgusta u hotelu Trajal na Jastrepcu. Ova aktivnost je deo projekta Astronomski kamp Jastrebac 2024. istakla je pomoćnica grdaonačelnika za omladinu i sport Nevena Plavšić.

Astronomska opservatorija nalazi se u zabavnom parku Šarengrad, a sudeći po interesovanjima kakao najmlađih, tako i sugrađana svih generacija izgradnja i opremanje ovog prostora bila je perspektivna investicija

I tokom leta, zahvaljujući Astronomskom udruženju Eureka sugrađani će moći da posmatraju nebeska tela iz Šarengrada, sa Bagdale iz centra grada.

Eureka je osnovana 2010. godine a ideja je nastala u okviru astro sekcije kruševačke Gimnazije, sa ciljem promocije astronomije koja nije mnogo zastupljena u u sistemu obrazovanja.

Povezano