ponedeljak, 25. januar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 0 m/s ZJZ
 

U tanjiru sve manje mesa

U tanjiru sve manje mesa

Zbog hronične besparice štedimo i na hrani, pa rastu zalihe namirnica u trgovinama. U mesarama promet prepolovljen. Na tanjiru dnevno, prosečno, 120 grama mesa

Kućni budžeti za kupovinu hrane u Srbiji sve su “tanji”. To potvrđuje i statistički pad prometa od 26 odsto na mesečnom nivou, što je realno čak za 50 odsto smanjena prodaja u prehrambenim trgovinama. Građani se zbog hronične besparice i drastičnog pada kupovne moći odriču najpre skupljih namirnica, naročito mesa, mesnih specijaliteta, pa zalihe rastu u prodavnicama. A najveći problem trgovcima stvara roba sa kraćim rokovima upotrebe, pa je sve više zajedničkih akcija na obaranju cenovnika.

Meso je tokom protekle godine prednjačilo po rastu cena, što je prepolovilo kupovine u mesarama. Za godinu dana je poskupelo, u proseku, za 18,4 odsto. Podaci ukazuju da se sada kupuju niže, manje vredne kategorije mesa, a ujedno se povećava potrošnja pilećeg i prerađevina na bazi tog mesa.

– Najbolji pokazatelj stanja u domaćoj mesnoj industriji su svakodnevni popusti na meso do 20 odsto u vodećim trgovinskim lancima – ukazuje Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. – To je znak velike krize u kojoj se nalaze mesari zbog slabog prometa kao posledice “ukrštanja” besparice i nerealnog dizanja cena.

Zbog paprenih cena, Srbija je među zemljama sa najmanjom potrošnjom mesa. Godišnje se u Srbiji pojede ukupno oko 45 kilograma svih vrsta svežeg mesa po stanovniku, što je skromno u poređenju sa zemljama u Evropi. Ako se, pak, godišnja potrošnja preračuna u dnevnu, dobija se poražavajući podatak da se po stanovniku dnevno potroši manje od 120 grama mesa.

– Ubedljivo se najviše troši svinjsko meso, živinsko je na drugom mestu – objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije. – Razlog je i znatno jeftinija proizvodnja pilećeg mesa, kao i kraći period tova, koji traje 2,5 do tri meseca.

Izvor: Novosti online

Povezano