utorak, 29. novembar 2022.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
-1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 88%
Brzina vetra: 0 m/s I
 

Dodeljena „Zlatna kaciga“ i proglašen „vitez“

Dodeljena „Zlatna kaciga“ i proglašen „vitez“

Na Svetski Dan šale prvi april, Kulturni centar Kruševac organizovao je u bioskopu Kruševac program povodom 21. Međunarodnog festivala humora i satire ZLATNA KACIGA o temi POMRAČENJE. Dodeljene su nagrade za karikaturu i pisanu formu, ,,Vitez od čarapanije- Ser Hardi“ Radoslavu Pavloviću i nagrada za životno delo režiseru Srđanu Dragojeviću. Nagrade su svečano uručili gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i zamenik gradonačelnika Siniša Maksimović.

Za najveća festivalska priznanja ove godine nadmetalo se 417 autora iz 40 zemalja. Završno veče po tradiciji je organizovano na Svetski dan šale i rođendan velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje.

Ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja ZLATNA KACIGA su- za karikaturu Valentin Georgijev iz Bugarske , za priču Stamenko Dumitrović iz Ćuprije , za pesmu Nikola Stojanović iz Jasike i za aforizam Mihajlo Ćirković iz Kruševca.

„Na šta smeju Srbi, smeju se i Bugari. To što piju Srbi, piju i Bugari. Svi volimo lepe stvari i rado učimo od komšija. Naš Festiva u Haskovu već pet godina ima odličnu saradnju sa kruševačkim i nadam se da će tako još dugo biti“, kaže direktor Festivala „Haskovski kaun“ iz Bugarske Janko Mitev.

U galeriji Bele sale Kulturnog centra Kruševac, otvorena je izložba nagrađenih i karikatura iz užeg izbora, koja se može pogledti narednih nedelju dana.

„Od totalnog pomračenja spašava nas kandilo“, po oceni žirija, za pisanu formu najbolji je od 1.669  aforizama pristipglih na konkurs.

Nagradu VITEZ OD ČARAPANIJE -SER HARDI na 21. Međunarodnom festivali humora i satire ZLAZNA KACIGA dobio je scenarista Radoslav Pavlović. Autor brojnih pozorišnih komada od kojih su mnogi, poput „Šovinističke farse“, doživeli i više stotina izvođenja, ali i filmski i TV scenarista ( „Moj rođak sa sela“), na tituli se zahvalio u duhu Festivala koji mu je dodelio.

„Hvala žiriju sad imam gde da emigriram, u državu Čarapaniju, kad me oteraju iz Beograda“, kaže Pavlović.

Nagrada za životno delo, odlukom Saveta festivala, dodeljena je Srđanu Dragojeviću, reditelju koji je simpatije šire publike osvojio još u mladosti, filmom „Mi nismo anđeli“, a potom ostvarenjima „Lepa sela, lepo gore“, „Rane“ i druguim.

„Ove godine mi je 30 godina kako sam slobodan umetnik. Kako je ovaj naš posao u kulturi sve teži i neizvestan, još pet godina i mogu u invalidsku penziju. Sa te strane ima logike što mi je dodeljena nagrada za životno delo“, kaže reditelj.

Nagrade su uručili gradonačelnik Kruševca sa zamenikom Bratislav Gašić i Siniša Maksimović.Za mlade do 18 godina o temi TENIS prva nagrada za karikaturu pripala je Dragani Stošković iz Beograda a za pisanu formu Neveni Todorović iz Kruševca.

Ovogodišnja tema „Pomračenje“  bila je  intrigantna za moje kolege, a bilo je teško među odličnim  radovima izabrati najbolje, kaže predsednik žirija za karikaturu 21. Međunarodnog festivala “ Zlatna kaciga“, Goran Ćeličanin.

Direktor Kulturnog centra Kruševca Miroslav Smiljković u  završnici ovogodišnjeg Festivala, satiričarima i karikaturistima zadao je temu za naredni:

– Pošto će 2014. biti godina mundijala, umetnički žiri je odlučio da zadata tema za odrasle bude „Fudbal, najvažnija sporedsna stvar na svetu, a za mlade do 18 godina Fejsbuk, jedna od najpopularnijih društvenih mreža“.

Pre dve decinije, kada je ustanovljen Festival humora i satire „Zlatna kaciga“, Kruševac je, i zvanično, postao prestonica smeha u koju svakog prvog aprila dolaze najbolji satiričari, aforističari, karikaturisti, pozorišni i filmski stvaraoci.

Televizija Kruševac emitovaće snimak završne večeri Festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ večeras od 20,30.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.