sreda, 6. decembar 2023.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Mala firma lakše nađe kupca

Mala firma lakše nađe kupca

Sedam kruševačkih preduzeća u restrukturiranju, u kojima radi 2.700 ljudi, čeka tranzicijsku sudbinu. Investitori izbegavaju kupovinu kompletnih fabrika, odlučuju se za pojedine pogone

Čak sedam kruševačkih preduzeća u restrukturiranju čeka na konačno razrešenje sudbine u Agenciji za privatizaciju. Većina je već prošla kroz bolne privatizacije i jednako neuspešne pokušaje da se ponovo proda. Prema informacijama ove agencije, investitori su sve manje zainteresovani da kupe kompletne fabrike i radije bi da kupuju njihove pogone.

Do 30. juna 2014. do kada bi trebalo da se okonča postupak restrukturiranja, ali i da se reši status za oko 2.700 radnika koliko ih je ostalo u tim firmama, vremena je sve manje. Izbor strategije privatizacije zavisi od pozicije u trenutku kada se steknu uslovi za prodaju.

Olivera Aranđelović, zamenik direktora Agencije za privatizaciju, dve godine je radila na slučaju HI „Župa“ u restrukturiranju.

Hemijska industrija je najbolji primer. Sa ogromnim dugovima, na tenderu je bilo nemoguće naći kupca. Kada smo usvojili koncept od četiri posebne jedinice HI „Župa“ i petom (opšta služba, što ćemo rešiti u dogovoru sa lokalnom samoupravom), javilo se sedam-osam ozbiljnih kompanija i to u roku od samo tri meseca.

Deo HI „Župa“ koji se bavi stočnom hranom, mogao bi da se ponudi i investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Podela, ili parcelizacije, gde god je to moguće, daje mnogo bolje rezultate. O takvim opcijama razmišljaju i u Uljari. Pre nekoliko meseci, kao zainteresovane za kupovinu pominjale su se četiri kompanije.

Program restrukturiranja koji je poveren Agenciji „Altis kapital“, kao i procena vrednosti preduzeća, još nisu dovršeni, ali interesenata za Uljaru ima, jer trenutno dobro poslujemo – kaže Nebojša Radenković, generalni direktor.

Drvno-prerađivački kombinat „Savremeni dom“ trenutno je najinteresantniji investitorima. Turska kompanija „Erste“ pokrenula je probnu proizvodnju PVC stolarije i nameštaja u delu fabrike, uložila dva miliona evra i uposlila 50 radnika.

IMK „14. oktobar“, čiji radnici protestuju od 6. aprila tražeći plate za 10 meseci i smenu rukovodstva, verovatno je najveći problem među preduzećima u restrukturiranju (veliki broj radnika, zastarela tehnologija, dugovi dobavljačima i radnicima, koji se mere stotinama miliona dinara). Iz nemoći, izneli su i dušeke ispred Gradske uprave!

Skupština preduzeća bi trebalo da konačno reguliše pitanje Nadzornog odbora, koji je u međuvremenu promenjen i odluči o generalnom direktoru čiju smo smenu tražili – kaže Ljubiša Velimirović, predsednik Samostalnog sindikata fabrike.

Šta država tačno planira sa pre svega delom namenske industrije i tzv. teška industrija „Livnica“ i „Kovačnica“, biće uskoro poznato. Budućnost može biti u prodaji, dokapitalizaciji ili strateškom partnerstvu. Olivera Aranđelović navodi da se užurbano radi na ovom problemu. Cilj je da se nađu investitori i da radnici Kruševca ponovo dobiju sigurno radno mesto.

Izvor: Novosti online

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.