subota, 7. decembar 2019.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vetra: 0 m/s JJZ
 

Tanjir je sve prazniji

Tanjir je sve prazniji

Dnevno svaki član prosečnog domaćinstva na meniju ima 100 grama mesa i pola čaše mleka. Sve manje jedemo, a sve više trošimo na hranu. Čak i hleb kupujemo manje

Svaki građanin Srbije u proseku dnevno pojede 115 grama mesa, 280 grama hleba i popije pola šolje mleka. Ručak u prosečnom domaćinstvu u našoj zemlji daleko je oskudniji od menija porodice u Evropskoj uniji. Možemo da priuštimo upola manje mleka, goveđe meso jedemo četiri puta manje, a u pomorandžama žitelji Starog kontinenta uživaju deset puta više.

Da kriza opasno preti našem tanjiru, pokazuju poslednji podaci Privredne komore Srbije, da je tokom prošle godine drastično opala potrošnja prehrambenih proizvoda – ribe za gotovo 15 odsto, jagnjećeg mesa za 22 odsto, povrća za tri, a voća za 10 procenata. Prema rečima Vojislava Stankovića, eksperta Privredne komore Srbije, potrošnja svih vrsta svežeg mesa u 2012. godini iznosila je ukupno 41,9 kilograma, za 6,5 odsto manje nego godinu ranije. To ne čudi, kada je meso poskupelo u proseku za 18,4 odsto. Ubedljivo smo najviše trošili svinjetinu, a zatim piletinu, koje su i najjeftinija na tržištu.

Aktuelna potrošnja osnovnih prehrambenih proizvoda u konstantnom je padu – kaže Stanković.

– Opadanje standarda najbolje se vidi po hrani koju kupujemo, po odricanju od skupljih proizvoda, naročito po voću gde smo daleko iza Evropljana, ali i po tome što je kod nas udeo hrane u ukupnoj potrošačkoj korpi znatno veći nego u razvijenom svetu. Sve manje jedemo, a sve više izdvajamo za hranu.

Hleb nam je i dalje dominantan u ishrani, kojim kompenzujemo manjak skupljih namirnica na trpezi – mesa i voća. Međutim, čak i hleb smo lane manje kupovali nego u godini ranije. Prosečno je svaki član domaćinstva u Srbiji koje broji nepuna tri člana, pojeo 104,7 kilograma hleba i peciva, za gotovo osam vekni manje nego u 2011. godini. Svako je u proseku potrošio 12,6 kilograma šećera i rafinisanog ulja, jestivog 11,9, svinjskog mesa 15,1, a pilećeg 17,1 kilograma.

– Po članu domaćinstva se pojelo po 1,7 kilograma limuna, 6,8 kilograma banana, 800 grama kajsija – priča Stanković.

– Gotovo sve stavke potrošnje niže su za pola do čak 32 odsto, u odnosu na prethodnu godinu. Jednostavno, novčanici su nam sve tanji, a samim tim i oskudnija trpeza.

Izvor: Novosti online

Povezano