utorak, 10. decembar 2019.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
5°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 99%
Brzina vetra: 0 m/s ZJZ
 

Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga

Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga

U prva dva meseca privreda Rasinskog okruga ostvarila je ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu od 53 miliona dolara, što je za oko 5,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Da podsetimo početkom prošle  godine zabeležen je pad robne razmene za oko 25 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 105 odsto, dok je na nivou Republike oko 60 procenata i u ovom periodu zabeležen je spoljnotrgovinski suficit od milion i 300 hiljada dolara. Najznačajnije izvozne desetinacije su Ruska federacija, Velika Britanija i Bosna i Hercegovna, a najviše se uvozilo iz Kine, Velike Britanije i Nemačke. Po obimu spoljnotrgovinske razmene, lidersku poziciju, zauzela je kompanija „KUPER TAJER“, slede je Aleksandrovačka „Vino Župa“ i „Trajal“ korporacija. Kruševačka privreda, prema podacima Regionalne privredne komore, učestvuje u izvozu Okruga sa 60, a u uvozu sa 80 odsto ukupne realizacije.

Ukoliko su podaci o rastu spoljnotrgovinske razmene dovoljno pouzdan indikator da bi se definisali osnovni trendovi ,tada se može reći i da privreda Rasinskog okruga, nakon jednogodišnjeg zastoja, lagano izlazi iz recesije. Istine radi nisu u pitanju spekakularni rezultati, u prva dva mesesa statistika beleži za oko pet odsto veći obim spoljnotrgovinske razmene ali i to je svakako značajn pomak imajući u vidu šta se dešavalo lane, kada su se ovdašanja preduzeća suočila sa preko 20 odsto manjom tražnjom.

Na izvozničkoj listi u odnosu na prošlogodišnju tabelu, bitnih promena nema. Najznačajnija izvozna desetinacija je i dalje Ruska federacija, novo ime je Velika Britanija koja se probila na dugo mesto a slede je Bosna i Hercegovna, Nemačka i Turska. Sa uvozničkom tabelom međutim, sasvim drugačije stvari stoje. Najviše se ove godine uvozi iz Kine, i na ovoj tabeli Velika Britanija je druga dok je prošlogodišnji lider, Nemačka pala na treće mesto .

I tabela preduzeća sa najvećim obimom spoljnotrgovinske razmene u okrugu nije više ista. Najveći obim beleži kompanija koja radi u Kruševcu KUPER TAJER, slede je aleksandrovačka Vino Župa i Trajal korporacija. Da podstimo prošle godine sa najvećim obimom razmene bila je Henkel Merima, koja je u međuvremenu sedište firme prebacila u Beograd dok kompanije Kuper u statističkom pregledu, nije ni bilo.

Prema podacima Regionalne privredne komore, Kruševac učestvuje u izvozu Okruga sa 60 a u uvozu sa 80 odsto ukupne realizacije. Kruševac dakle beleži deficit dok sve ostale opštine Rasinskog okruga posluju sa suficitom. Najveći je u opštini Trstenik u kojoj je izvoz duplo veći od uvoza, a najskromniji u Varvarinu.

Ostaje još pitanje mogu li se trendovi iz prava meseca ove godine mogu održati u periodu koji sledi. Za definitivni odgovor neophodne su naravno detaljne analize ali i površni pogled na statistički pregled privrednih kretanja u Rasinskom okrugu, u najkraćem, unosi optimističku notu. Jer podaci kažu, za razliku od republičkog proseka gde je evidentiran pad, industrijska proizvodnja u Rasinskom okrugu ima rast od preko šest odsto. A time je bez sumnje ispunjen prvi uslov za nastavak još šire robne razmene sa svetom.

Povezano