subota, 7. decembar 2019.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vetra: 0 m/s JJZ
 

Istražujemo: Ni pokloni zbog carine nisu besplatni

Istražujemo: Ni pokloni zbog carine nisu besplatni

I poklon koji nam šalju prijatelji i rodbina iz inostranstva može znatno da nas košta, zbog carinskih propisa * Prednost Pejpala

Tako pokloni iz drugih zemalja, vredni do 70 evra ne podležu naplati uvoznih dažbina. Isto je i sa kupljenom robom koja nije skuplja od 50 evra. Sve vrednije pošiljke od toga biće ocarinjene na granici.

Koliko nas, zapravo, koštaju poštanske pošiljke iz „belog sveta“ postalo je aktuelno pitanje upravo proteklih dana, otkako je i žiteljima Srbije omogućeno da posredstvom Pejpala kupuju robu sa svetskog tržišta, putem interneta.

Kod robe koja se carini, za osnovicu se uzima vrednost uvećana za troškove transporta i poštarine. Na tako ocarinjenu vrednost primenjuje se još i stopa PDV, koja je u Srbiji na većinu predmeta 20 odsto. Niža stopa PDV, od osam odsto, naplaćuje se samo na određenu vrstu robe, poput kompjutera.

– Uvozne dažbine na pošiljke koje građani primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV – ističu u Upravi carine Srbije. – Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto. Trenutno je za naše građane povoljnije da robu primaju putem obične pošte.

Tako, na primer, jakna naručena iz inostranstva košta 80 evra. Transport je plaćen 10 evra, pa je carinska osnovica 90 evra. Carina iznosi devet evra. Na ukupno 99 evra Srbija zaračunava još PDV od 20 odsto, a to je još 19,8 evra. Tako jakna od 80 evra našeg građanina košta ukupno 118,8 evra.

Osim računa, pri carinjenju službenici, prema zakonu, mogu da koriste i druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe u katalozima i na internet stranicama sa istovetnom robom.

PRAVA CENA
KADA se kupuje preko stranih aukcijskih internet-sajtova, postoji mogućnost da se roba veće vrednosti kupi za neuporedivo manju cenu. Postavlja se pitanje koju osnovu će, u tom slučaju, Uprava carine uzeti za obračun?
– Prednost Pejpala je što naši građani sada mogu iz Srbije da plaćaju svojim karticama. U tom slučaju, na osnovu te transakcije izvršene preko Pejpala, imaćemo stvarno plaćenu vrednost robe koja pristiže – rečeno je u Upravi carine.

Novosti

Povezano