nedelja, 29. novembar 2020.

Kruševac
nedelja
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 98%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Počinje sezona krpelja: Opasnost vreba iz trave

Počinje sezona krpelja: Opasnost vreba iz trave

Sa prvim sunčanim danima počinje i sezona lajmske bolesti, infektivnog oboljenja koje nastaje ubodom zaraženog krpelja. Najveći broj obolelih od lajmske bolesti lekari registruju od maja do juna meseca.

Krpelji najčešće borave na vlatima trave, žbunovitom i drugom rastinju a od početka proleća do kasne jeseni traje period njihove najjače aktivnosti.

Zbog toga zelene površine treba redovno kositi i uređivati, a kožu štititi odećom dugačkih rukava i nogavica.

Garderoba svetlih boja olakšava uočavanje ovog insekta, posle boravka u prirodi odeću obavezno promenite i operite. Čim dođete kući posle boravka u parku ili šumi, pregledajte kožu, ne zaboravite i na kosmati deo glave.

Naravno, nisu svi krpelji zaraženi i svaki ubod ne znači nastanak infekcije. U slučaju uboda, krpelja izvadite što pre, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Uklonite ga pincetom, najbolje u zdravstvenoj ustanovi. Posle vađenja to mesto dezinfikujte alkoholom.

Lajmska bolest najčešće počinje pojavom bezbolnog kružnog crvenila u ravni kože na mestu uboda krpelja, posle jedan dan do mesec dana od uboda.

Tu promenu mogu da prate povišena temperatura i bolovi u mišićima i zglobovima. Rano otkrivanje i lečenje sprečava napredovanje bolesti. Ako pređe u drugi i treći stadijum, lajmska bolest zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu da budu napadnuti i ostali organi.

Ovo oboljenje zahvata prvenstveno kožu, zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem. Kad krpelj zaražen bakterijom ubode čoveka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake pojave i do mesec dana kasnije.

Povezano