nedelja, 29. novembar 2020.

Kruševac
nedelja
Oblačno.
Oblačno.
-1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s SSZ
 

Kruševljanin došao iz Švajcarske da zameni kupljeni šporet

Kruševljanin došao iz Švajcarske da zameni kupljeni šporet

Jedan Kruševljanin, na privremenom radu u Švajcarskoj, koji nije želeo da mu se pominje ime, prešao je više od 300 kilometara kako bi zamenio šporet koji je u garanciji, u servisu u Beogradu, na kom je kako on tvrdi skuvano samo 20 kafa, a nakon toga mu se pojavila bela mrlja na ringli koja se primećuje samo pod određenim uglom gledanja.

I pored dobre volje, reporteri „24 sata“, kojima se ovaj Kruševljanin javio, nisu uspeli da primete da je ploča pobelela, već da se samo pod određenim uglom vidi odsjaj.

U radnji gde je kupio šopret u Kruševcu nisu hteli da mu zamene za novi niti da mu vrate novac.

A, u servisu, kako navodi ovaj potrošač tvrde da je moguće da fleka nastala od prašine koja se uvukla ispod ploče ili nakon neadekvatnog rukovanja.

 – Dve ringle su pobelele, supruga je koristila šporet samo 20 dana u julu koliko smo prošle godine boravili u Srbiji. Sad kaže da na njemu neće da kuva, ma neće ni da ga gleda, jer je ploča pobelela. U servisu su nam rekli da smo koristili neadekvatno posuđe, a mi se pitamo kakve su to neadekvatne šerpe ili lonci – pita se ovaj gastarbajter, koji tvrdi da se tako nikada ne bi ponašali prema potrošaču u Švajcarskoj.

On kaže da je garancija za šopret još važeća, ali da mu u radnji ne priznaju to što je ploča dobila beličasti odsjaj.

 – Pitam se šta će biti nakon dve godine korišćenja kad je sad ovakva ringla – kaže.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da potrošač u prvih šest meseci ne mora da dokazuje svoju odgovornost, već se podrazumeva da odgovornost na proizvođaču, a po isteku tog vremena, ukoliko trgovac ne želi da zameni, potrošač može da se obrati u pisanoj formi trgovcu, zahtevajući zamenu ili povraćaj novca.

 – Potrošač se može požaliti Regionalnom centru za zaštitu potrošača na broj 0800103104, gde će mu pružiti pravnu zaštitu – kaže Bogosavljević.

Povezano