utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 80%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

„Gospodar prstenova“ u kruševačkom „Zmaju“

„Gospodar prstenova“ u kruševačkom „Zmaju“

Članovi Aastronomskog udruženja “Eureka” posetili su OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” na poziv nastavnika Miodraga Petronijevića. Povodom Međnarodnog meseca astronomije i akcije posmatranja Saturna, za učenike 5. i 6. razreda Miloš Stanković održao je kraće predavanje o planetama Sunčevog sistema. Postavljen je veliki broj pitanja za svaki objekat našeg sistema o kome je bilo reči, ali i u vezi posmatranja…

Nakon predavanja održano je posmatranje iz dvorišta škole. Počelo je sa Jupiterom. Korišćena su dva teleskopa, reflektor 60/900 i refraktor 150/750. Jupiter je bio odličan za posmatranje, jer su svi sateliti bili na jednoj strane planete i odlično se videla atmosfera planete. Učenike je zanimao raspored planeta i tom prilikom dva najbliža tela Jupiteru su bila Io i Evropa, zatim je bio Kalisto i prividno najudaljeniji bio je Ganimed.

Nešto kasnije teleskopi su okrenuti ka Saturnu, koji je u tom trenutku bio na istočnom delu neba. Prstenovi Sautrna su se odlično videli i učenici su bili oduševljeni kada su videli “Gospodara prstenova” među planetama Sunčevog sistema. Tom prilikom se nazirao i njegov najveći satelit Titan.

Negde oko 21 čas, možda i malo ranije, teleskopi su okrenuti ka Mesecu, našem najbližem svemirskom komšiji. Te večeri Mesec je bio skoro pun. Pored učenika škole koji su bili na predavanju, posmatranju su prisustvovali i stanovnici tog dela grada koji su bili u dvorištu škole, roditelji učenika, ali i sportisti karate kluba “Šampion”, koji su te večeri imali trening u sali škole.

Za kraj posmatranja teleskop je okrenut ka sistemu Mizar i Algol kako bi učenici mogli da vide da se zvezde u teleskopu vide kao obične tačke, ali i da se pokaže vizuelno dvojni sistem u Velikom Medvedu. Laserom su učenicima pokazana vidljiva sazvežđa Veliki i Mali Medved koji su jedini mogli da se uoče od reflektora u dvorištu. Učenici su bili toliko oduševljeni posmatranjem, da je jedan od njih odlučio i svoj mali teleskop da donese, pa je i njime posmatran Mesec.

– Možemo zaključiti da je ova aktivnost bila veoma uspešna i da jedva čekamo da ponovo obiđemo ovu školu – kažu članovi AU „Eureka“ Zoran Tomić, Miloš Stanković, Darko Jovanović, Aleksandar Ristić i Aleksa Ćirić, koji su učestvovali u akiji.

A ovo je, inače, jedna od aktivnosti u okviru akcije “Veče Gospodara prstenova” koji će se realizovati u Kruševcu u narednom periodu. Na YouTube kanalu udruženja možete pogledati kraći video Saturna koji je tom prilikom snimljen. Više informacija pronaćićete i na sajtu „Eureke„.

Povezano