ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
10°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 3 m/s I
 

Nova zvezda na našem nebu

Nova zvezda na našem nebu

Prvih dana maja na našem nebu, odmah posle zalaska Sunca nisko nad zapadnim horizontom pojavljuje se nova, sjajna „zvezda“.

Kroz nekoliko narednih nedelja njezin će se sjaj i visina iznad horizonta znatno povećavati i uskoro će postati najsjajnijim objektom na nebu. Reč je o planeti Veneri koji se sada nalazi u takvoj poziciji (istočna elongacija) na nebu, te je vidljiva nakon zalaska Sunca. Njen markantni sjaj i položaj na nebu pratiće nas tokom letnjih meseci u ulepšavati zalaske Sunca i sumrake. Poviše Venere nalazi se sjajni Jupiter koji će svakim danom sve više „tonuti“ prema horizontu i „gubiti bitku“ sa Venerom.

Kroz narednih par nedelja Jupiter i Venera prividno će se sresti na nebu, te će to biti pravi prizor za sladokusce opčinjene nebeskim lepotama ali i slučajne namernike na plažama ili terasama. U ovim trenucima Venera je od nas udaljena 255 miliona km, a Jupiter 885 miliona km.

Te se vrednosti svakoga dana menjaju, a rezultantu nebeske mehanike možemo i sami golim okom svake večeri videti na nebu, planete se gibaju naspram zvezda stajačica.

Povezano