utorak, 7. april 2020.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
15°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 20%
Brzina vetra: 6 m/s SI
 

Predstoji ozbiljna borba protiv sive ekonomije

Predstoji ozbiljna borba protiv sive ekonomije

Unija poslodavaca iz Kruševca pozdravlja najavu Ministarstva finansija i privrede, koje planira ozbiljnu borbu protiv sive ekonomije, kao sastavni deo poreske reforme.

Oni su ukazali na to da će kvalitetnija konkurencija i bolji privredni ambijent omogućiti, između ostalog, i veći priliv stranog kapitala.

Predsednik Unije Zoran Punoševac podseća da su poslodavci još pre četiri godine zagovarali promenu zakona o PDV-u, koja je podrazumevala da se on ne plaća avansno, već po realizaciji transakcije, kao i borbu protiv sive ekonomije.

– Odavno smo rekli da mi, imajući u vidu sivu ekonomiju, imamo konkurenciju u sebi – objašnjava Punoševac za Tanjug i dodaje da će uz smanjenje troškova preduzetnika i povećanjem broja poslodavaca koji rade u realnoj ekonomiji, dobiti i država, kroz povećanje doprinosa.

Postoji pretpostavka da 800.000 do million ljudi radi u sivoj ekonomiji, kaže Punoševac i dodaje da je to i problem radnika, koji su „trbuhom za kruhom tražili uhlebljenje, ne pitajući za doprinose“.

– Stojimo na stanovištu da se suzbijanjem sive ekonomije pravi dobar preduzetnički ambijent, koji će povećati ulaganja, između ostalog i stranog kapitala – kazao je predsednik Unije poslodavaca.

On smatra da razvoj preduzetništva u prethodnom periodu nije bio kvalitetan i kaže da se sada vide određeni pomaci, podsetivši na smanjenje parafiskalnih nameta, a to će, kako je naveo, doprineti boljem ambijentu za poslovanje. (Tanjug)

Povezano