petak, 19. april 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Ukrali drva i prebili vlasnike šume

Ukrali drva i prebili vlasnike šume

Bračni par pretučen jer se suprotstavio lopovima. Stražare i noću

Bračni par Mijailović, Tomislav (64) i Mirjana (65), iz sela Sezemče, povređeni su kada su pokušali da spasu zabran od kradljivaca ogreva. Napala ih je grupa od pet muškaraca koja je pokušala da im poseče šumu. Tomislavu su slomljena dva rebra, desna noga mu je u gipsu, dok je nesrećnu Mirjanu jedan od lopova motkom udario po licu, zbog čega ima četiri kopče kod desnog oka!

Mijailovići su najteže prošli, ali nisu i jedine žrtve lopova. Tomislav priča, za „Novosti“, da je oko 70 domaćinstava zabeležilo krađu drva i da ljudi masovno seku drva ne bi li „preduhitrili“ lopove.

– Pokušali smo da odbranimo preostala stabla cera i hrasta, jer nam je tačno 99 već bilo posečeno u poslednjih 15 dana – priča za „Novosti“ Tomislav Mijailović, čiji se zabran od 51 ara nalazi na oko kilometar od Sezemče. – Prenoćili smo prošle srede u zabranu da bismo ga čuvali, a u četvrtak oko sedam sati izjutra pet mlađih osoba na traktoru je upalo na naš posed. Ženi su traktorom naleteli na nogu, a jedan ju je motkom udario po glavi! Mirjana je u jednom trenutku uspela da manjom sekirom razbije šoferšajbnu na traktoru, o čemu svedoči staklo u zabranu.

– Pozvali smo hitnu i policiju. Zbrinuti smo u bolnici…Jedva smo živi ostali, ovo je strašno. Punih 40 godina rasla je ta šuma – priča sa gorčinom Mirjana.

NE DIRAJU DRŽAVNOGrupe kradljivaca uglavnom biraju zabrane u vlasništvu starijih domaćinstava. U državne šume sve ređe zalaze. Tek nešto više od dva kubika ukradeno je iz šume u državnom vlasništvu. Počinioci su procesuirani. Šuma na lokaciji Obla glava kod sela Ribare godinama je pustošena jer je pripadala propaloj Zemljoradničkoj zadruzi „Ribare“, pa oštećene strane formalno nije ni bilo.

U policiji potvrđuju za „Novosti“ da ovo nije jedini incident ove godine. Evidentirano je pet krivičnih dela šumske krađe. Podnete su krivične prijave nadležnom tužilaštvu i, otprilike, na tome se završilo.

Većina žrtava, prema priči meštana Sezemče i obližnjeg Trmčara, ne prijavljuje krađu ogreva, koja lako može da se utvrdi i na osnovu porekla drva koje se prodaju. Šumska uprava Kruševac do pre više od godinu dana kontrolisala je promet drva, a po donešenju novog Zakona o šumama, taj posao pripao je „prebukiranoj“ Tržišnoj inspekciji.

– Sada nemamo nikakve ingerencije u kontroli prometa, a ranije smo u saradnji sa policijom izlazili na teren, proveravali smo da li prodavac ima potrebne papire i oduzimali robu, ukoliko je ukradena, posebno na pijaci i u saobraćaju subotom, kada je pijačni dan – kaže za „Novosti“ Zoran Živančević, šef Šumske uprave. – Trenutno, ukoliko nam se obrate oštećeni, procenimo štetu kako bi oštećeni to iskoristili na sudu. U 2013. radili smo osam stručnih uviđaja u atarima podjastrebačkih sela.

Novosti ONLINE

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.