utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 80%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

Odličan rezultat na Novosadskom sajmu poljoprivrede

Odličan rezultat na Novosadskom sajmu poljoprivrede

Na 80. jubilarnom Novosadskom sajmu, juče je bio stočarski dan. Izlagala su sva tri stočarska udruženja, kao grad Kruševac. Naše stočare je obišao gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, a priznanja je dodelio ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Na 80. jubilarnom NS poljoprivrede, naši stočari osvojili su ukupno  6 pehara i dve bronzane medalje, što je odličan rezultat s obzirom na izuzetno tešku prošlu godinu, koja je ostavila posledice po izložbenu kondiciju grla. Zahvaljujući ogromnom trudu naših stočara i pomoći lokalne samouprave, postignut je ovakav uspeh.

U takmičarskom delu u kategoriji Simentalske rase krava tri kruševačka udruženja: „Rasina“, „Mlečna dolina“ i „Bagdala“pobrala su brojne nagrade. Udruženje „Rasina“ – bronzanu medalju za junicu Beta, vlasnika Branislava Piperca (Mačkovac), pehar sajma za kolekciju junica – vlasnika Gorana Antić iz Šavrana, koji je ujedno i odgajivač bika Rasinca (preko 1700 kg). Ovo priznanje dobila je i kolekcija 10 junica. Udruženje „Mlečna dolina“ – dobitnik je bronze za junicu Zaza, vlasnika Mirka Brkića, pehara za kolekciju junica, kao i pehar za bika Mesija, u vlasništvu Dejana Miladinovića iz Velikog Šiljegovca. Udruženje „Bagdala“ dobitnik je pehara za kolekciju junica.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević prilikom dodele priznanja je izjavio da Srbija ima čime da se pohvali, a to su: znanje, iskustvo i vredne ruke. Država treba da napravi ambijent, a ove godine za agrarni budzet izdvaja se dvostruko više sredstava nego lane:

– Naš cilj je da naši proizvođači budu konkurentni na tržištu Evropske unije, a ono što nam je prioritetno je usmeravanje investicija u poljoprivredu.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić je u okviru Sajma osim posete odgajivačima krava, obišao i štandove IMK „14. oktobar“, FAM i Fabrike kotrljajućih ležajeva i kardana – FKL iz Temerina, poslovnog parntera IMK „14. oktobar“.

U razgovoru sa ministrom Goranom Kneževićem dogovorio je posetu Kruševcu oko 10. juna. Tom prilikom planiran je obilazak poljoprivrednih proizvođača i razgovor sa stočarima (kao partnerima u unapređenju poljoprivrede), a najavili su i teme iz oblasti vodoprivrede (akumulacija jezera Ćelije, reka Rasina) i planina Jastrebac, kao i druga gazdinstva kojima gazduje JP „Srbija šume“.

Povezano