subota, 4. decembar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 97%
Brzina vetra: 3 m/s ZJZ
 

Kruševački srednjoškolci sklapaju mašinu lančane reakcije

Kruševački srednjoškolci sklapaju mašinu lančane reakcije

Ekipa Hemijsko – tehnološke škole iz Kruševca učestvuje na naučnom takmičenju „Lančana reakcija“.

Do kraja školske godine tim srednjoškolaca na čelu sa profesorom Lidijom Gvozdenović, nadmetaće se sa timovima iz oko 20 gradova Srbije, u pravljenju jedinstvene mašine koju pokreću serija fizičkih i hemijskih reakcija.

Takmičenje organizuje međunarodni obrazovni portal chemgeneration.com, uz podršku Centra za promociju nauke i Hemijskog fakulteta u Beogradu, a sve sa ciljem da decu bliže upoznaju sa prirodnim naukama kako bi prepoznali značaj koji one imaju u našem svakodnevnom životu. Pored Srbije, takmičenje se organizuje i u Češkoj i Rumuniji, a tokom jeseni, biće orgnizovano u još 7 zemalja Centralne Evrope.

– Učenici su dobili priliku da prilično samostalno, kroz neku vrstu igre istraže i primene sve ono što je do sada bilo u formi teorije i ovo je verovatno najbolji način da se prirodne nauke približe deci. Takmičenje „Lančana Reakcija“ je odličan metod da se spoje i sopstvena i tuđa saznanja iz oblasti hemije i fizike, ali i da se stekne odgovornost prema radu uz obostrano uvažavanje učeničkog rada i ličnosti – rekla je Biljana Marković Gočanin, profesor hemije u Gimnaziji Vrnjačka Banja.

Naučno takmičenje „Lančana reakcija“ zasnovano je na učeničkoj radoznalosti, kreativnosti i sposobnosti rešavanja problema, jer đaci mogu da iskoriste znanje koje su stekli u školi kako bi napravili jedinstvenu fizičko-hemijsku napravu. Za izgradnju mašine, učenici mogu da iskoriste bilo koji predmet koji svakodnevno koriste i da, samim tim, uvide i važnost recikliranja.

Takmičenje traje do kraja školske godine, kada će, na osnovu postavljenih video-zapisa koji pokaziju kako učeničke mašine rade, odluku o pobedniku doneti profesionalni žiri, sastavljen od profesora hemije i fizike, ali i stručnih inženjera. I javnost takođe može glasati za najuzbudljive ili pak, najsmešnije video zapise, koji suo d 24. maja biti dostupni na internet portalu chemgeneration.com.

 

Povezano