četvrtak, 28. oktobar 2021.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 91%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Odvažne devojke, šetaju kroz grad

Odvažne devojke, šetaju kroz grad

Fudbalerke kruševačkog prvoligaša Napretka bile su odvažne posle trijumnfa u komšijskom derbiju, derbiju 20. kola Prve lige Srbije, možda i danu „D“ za državnog prvaka. Da pojasnim, ukoliko Spartak iz Subotice, vodeći na tabeli istraje u nastojanju da ne odigra poslednji susret šampionata sa Lask Crvenom zvezdom sa kojom je „zaratio“ zbog dokazane nepravilne registracije igračica, o čemu Fudbalski savez Srbije se ne ponaša po propisima, onda je kruševački tim na najboljem putu da osvoji titulu prvaka.

Odvažne devojke šetale su kroz grad uzdignuta čela 25. maja 2013. godine i podsetile me na dane kada je čitava bivša Jugoslavija, istog dana, na sličan način , slavila Dan mladosti. Njihovo ponašanje je za hvalu, tim pre što su nadigrale Nišlijke, koje su vrh vrhova srpskog ženskog fudbala.

Mašinerija iz Niša, podsećam Vas, dvadeset i četiri puta je bila prvak države. Učenice legende ženskog fudbala i trenera Perice Krstića (trideset i jednu godinu selektor svih repreztentativnih selekcija naše zemlje) petanest puta su bile pobednice Kupa. Ovaj tim je osam puta učestvovao u Ligi šampiona.

Domaće igračice, u skromnim uslovima, četiri puta su bile prve u Prvoj ligi, po jednom osvojile Kup i učestvovale u Ligi šampiona. Jedini se na Balkanu mogu pohvaliti dvostrukom titulom u samostalnoj državi Srbiji (Kup i Prvenstvo Srbije).

Sve što sam pomenuo pripada kremu fudbala za dame u kopačkama u našem najbližem okruženju. Na severu zemlje, u novije doba, Spartak iz Subotice pokušava i uspeva uspešno da parira. Da li će izdržati, nezahvalno je prognoze. Meni lično liči na pokušaje Bečeja, na primer, u prošlom veku, kada je osvojio i titulu porvaka Evrope u vaterpolu, dobro krenuo, pa se izgubio u fudbalu i drugim sportovima. Slične sudbine je, tvrdim i Kragujevac, bez nemare da omalovažim napore sportista u vaterpolu, košarci i fudbalu i svih onih koji ih izdašno novčano podržavaju.

U sportu, poput života, bez municije, nema ni ambicije. Ko to ne shvati na vreme, nestaje sa mape. U Ženskom fudbalskom klubu Napredak složili su sve kockice. Alal vera za to.

Ljubiša Marković

Povezano