subota, 24. oktobar 2020.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 1 m/s IJI
 

Tim kruševačke Gimnazije drugi na Internestu

Tim kruševačke Gimnazije drugi na Internestu

Četvrti INTERNEST Festival kreativnosti, na kojem su ove godine svoje multimedijalne radove predstavili učenici iz 21 škole u Srbiji, završen je proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada najuspešnijim školskim timovima. Drugo mesto i tablet računare osvojio je školski tim Gimnazije iz Kruševca.

Studijsko putovanje u Varšavu, koje daruje ambasada Poljske u Srbiji, osvojio je kreativni tim XIII Beogradske gimnazije, saopštio je na završnoj festivalskoj svečanosti u Domu omladine Beograda predsednik žirija, reditelj Nebojša Bradić. Učenici XIII beogradske gimnazije predstavili su rad inspirisan knjigom „Sami zajedno“ Širli Terkl koja istražuje uticaj moderne tehnologije na komunikaciju i društvene veze.  

– Subjektivni osećaj, koji delim s kolegama iz žirija, jeste da je na ovom festivalu bilo vrlo mnogo kreativnosti – rekao je Nebojša Bradić i istakao da bi neki od radova koji su prikazani na ovogodišnjem festivalu mogli da učestvuju i na ozbiljnim stručnim takmičenjima. 

Školski timovi iz 13 gradova u Srbiji predstavili su na festivalu radove realizovane u raznovrsnim medijima, nastale kao rezultat višemesečnog istraživanja raznih tema iz oblasti sociologije, antropologije, umetnosti, istorije, teorije i kritike masovnih medija. 

Svi školski timovi imali su zadatak da odaberu jednu od ponuđenih knjiga iz oblasti umetnosti, kulture i medija i da je detaljno i pažljivo prouče, kako bi potom, uz podršku profesora, usvojeni sadržaj primenili i predstavili koristeći druge medije – kratke filmove, scenske prikaze, internet prezentacije, ilustraciju, strip itd. 

Prezentacije školskih timova ocenjivao je žiri u kojem su, pored Nebojše Bradića, bili: kulturolog i analitičar medija Maja Vukadinović, književnica Ljubica Arsić, reditelj, scenarista, producent i teoretičar u oblasti masovnih medija Stanko Crnobrnja i profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, dr Aleksandar Luj Todorović.

Festival kreativnosti predstavlja završnicu godišnjeg projekta INTERNEST, koji organizuje Udruženje „Biblioteka plus“, u saradnji s Izdavačkom kućom „Clio“ iz Beograda, uz podršku Fonda za otvoreno društvo. Cilj projekta INTERNEST jeste da inicira i omogući usvajanje nove kulture učenja, kao i razvijanje medijske kulture, koja podrazumeva korišćenje medija kao instrumenta stvaranja, a ne potrošnje. Mladi ljudi, naviknuti na površno pretraživanje informacija, podstiču se na pažljivo i kreativno čitanje i ohrabruju da samostalno stiču i proširuju svoje znanje. 

Tokom proleća u svim školama koje su učestvovale u projektu INTERNEST organizovana su gostujuća predavanja koja su vodili stručnjaci iz oblasti humanističkih nauka, kulture, medija i umetnosti. Srednjoškolci su bili u prilici da saznaju više o stripu, animaciji i kompjuterskim igricama, odnosu umetnosti i tehnologije, psihološkom značaju komunikacije, vezi novinarstva i novih medija, kreativnoj industriji, medijskoj kulturi i potrošačkom društvu, govornoj kulturi, intelektualnoj svojini, informacijskoj pismenosti, virtuelnim bibliotekama, rok kulturi i mnogim drugim temama. Predavači su bili Rastko Ćirić, Velimir Ćurguz Kazimir, Aleksandar Luj Todorović, Aleksandar Dimitrijević, Stanko Crnobrnja, Ana Sofrenović, Dragan Janjić, Petar Lazić, Goran Marković, Zoran Hamović, Dejan Cukić i mnogi drugi.

U projektu INTERNEST učestvovale su škole iz Beograda, Niša, Vranja, Kruševca, Subotice, Sečnja, Čačka, Bačke Palanke, Kragujevca, Velikog Gradišta, Kikinde, Loznice i Jagodine.

Povezano