četvrtak, 26. novembar 2020.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

Nova predstava u Kruševačkom pozorištu

Nova predstava u Kruševačkom pozorištu

Čitalačkim probama i konferencijom za novinare u Gradskoj upravi, najavljen je početak rada na novoj predstavi Kruševačkog pozorišta, koja će premijerno biti izvedena na Vidovdan, 28. juna, na sceni Slobodišta. 

Projekat „915. – tragedija jednog naroda “ je koprodukcija Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta iz Niša i Centra za kulturu iz Loznice. Roman je napisao Branislav Nušić, dramatizaciju je uradio Spasoje Ž. Milovanović, a režiju potpisuje Milan Nešković.

Tokom Prvog svetskog rata, Nušić se zajedno sa srpskom vojskom i narodom povlačio prema Albaniji. Sustigla ga je i velika porodična tragedija, poginuo mu je sin jedinac. Svoja, kao i osećanja celog naroda opisao je kroz sudbine malih, običnih ljudi, što knjizi daje životnost. Nušić je u „915.“ – oj neponovljivo prikazao nacionalnu tragediju, u spomen svima koji su izgubili živote i kao nauk budućim generacijama.

Predstava je jubilarnog karaktera: povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, 80. godišnjice Vukovog sabora i 150 godina od rođenja najvećeg srpskog komediografa.

Glumački ansambl čine glumci Kruševačkog i Niškog pozorišta(Dejan Tončić, Aleksandar Mihailović, Marija Gašić Gajić, Sanja Krstović, Bojan Veljović…), Grad Kruševac je pokrovitelj, a predstava košta oko 5 miliona dinara. Nakon letnjeg perioda, čekaju je premijere u Nišu i Beogradu, a imaće priliku da je vidi i srpski živalj iz zemalja u okruženju.

Roman Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda, Branislava Nušića, među prvima je objavljen zapis o ovom periodu iz pera domaćeg pisca. Roman je duboko uzbudljiv niz priča, očevica narodne i državne tragedije, pisca koji je tragediju sa svojim narodom i svojom državom, i žrtvama u krvi, do kraja podelio. U godini kada se činilo da Srbija nestaje sa istorijske i geografske mape, Branislavu Nušiću poginuo je sin Strahinja-Ban, kao vojnik vojske Kraljevine Srbije. Pisac ovaj roman posvećuje prerano nastradalom detetu.

U najavi projekta učestvovali su akteri predstave (direktori pozorišta, reditelj, dramaturg, glumci), a govorio je i predsednik Upravnog odbora Kruševačkog pozorišta i savetnik predsednika Republike Srbije, Radoslav Lale Pavlović.

Povezano