utorak, 27. oktobar 2020.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

„Prljava“ kiša ne šteti zdravlju građana

„Prljava“ kiša ne šteti zdravlju građana

Kruševac i još neke delove Srbije, sinoć je pogodila tzv. žuta kiša, a u Hidrometeorološkom zavodu Srbije kažu i da ta pojava ne šteti zdravlju građana. Meteorolozi kažu da to nije neobično, jer se radi o sitnim česticama peska iz Severne Afrike.

Vetar donosi sitan pesak i prašinu iz severne Afrike ka teritoriji gde je bilo oblaka i kiše, pa padavine spiraju te čestice koje padaju po krovovima, automobilima, drveću, rečeno je jutros agenciji Beta u RHMZ.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović je objasnio da je ova pojava uobičajena u našim krajevima, kada na visini postoji izraženo južno strujanje.

– Kod nas, kada ima oblaka i kiše, onda ta kiša ispira tu prašinu i taloži na travu, na drveća, na krovove kuća, automobile – rekao je Todorović. On je podsetio da je poslednji put ovakva vrsta padavine, koja predstavlja redovnu i normalnu pojavu, zadesila mesta u Srbiji 17. maja ove godine.

Todorović je objasnio da žuta kiša ne ostavlja nikakve posledice, jer nije ni korisna, ni štetna i da postoji mogućnost da i danas pada žuta kiša, odnosno dok god ima južnog strujanja i južnog vetra na visini.

Povezano