nedelja, 14. avgust 2022.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
21°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 73%
Brzina vetra: 1 m/s Z
 

Restauraciji slike „Pesma životu“ u holu bioskopa Kruševac

Restauraciji slike „Pesma životu“ u holu bioskopa Kruševac

U holu bioskopa „Kruševac“ počeli su radovi na restauraciji slike „Pesma životu“, Lazara Vujaklije.

Mentor projekta sanacije ovog kapitalnog dela je Narodni muzej Kruševac, a partneri Zavod za zaštitu spomenika Kraljevo i kruševačka Gimnazija.

Slika „Pesma Životu“, nastala je 1967. godine, neposredno po završetku bioskopske zgrade u Kruševcu, veličine 16 puta 6 i po metara. Zub vremena, ali i nebriga učinilu su da ovo kapitalno delo  pretrpi brojna oštećenja.

 
Lazar Vujaklija
Rodjen je u Beču 1914. godine. Bio je učenik Petra Dobrovića. Bio je ekspresionista i simbolista, inspirisan scenama i ornamentima na sećcima. Jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih umetnika druge polovine XX veka, upamćen kao pionir ultra- moderne na našim prostorima. Svoja nadahnuća je crpeo i iz narodne i religiozne umetnosti, a bio je i izuzetan muralista. Bavi se slikarstvom, tapiserijom i grafikom. Bio je član grupe „Samostalni“ i „Decembarske grupe“. Na studijskim putovanjima bio je u Parizu, Grčkoj, Italiji, Švajcarskoj i u Hilandaru.Njegova dela se nalaze u svim nacionalnim kolekcijama. Umro je u Beogradu 1996. godine.

Kulturni centar Kruševac  projektom je uspeo da omogući resaturaciju i sanaciju Peme životui, ističe direktor KCK mr Miroslav Smiljković. Vrednost projekta je oko 625 hiljada dinara,  Ministarstvo kulture izdvaja 486 hilajda dinara ,a ostatak Grad Kruševac i Kulturni centar. Misija projekta je očuvanje i prezentacija kulturnih vrednosti, a „Pesma životu“ smatra se najznačajnijom slikom u Kruševcu , posle „Lazarevog obretenja“ , koji je naslikao Milić od Mačve i nalazi se u holu Doma sindikata.

Restaruarcije će trajati do sredine juna.

Povezano