ponedeljak, 8. mart 2021.

Kruševac
ponedeljak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Zasedao socijalno-ekonomski savet

Zasedao socijalno-ekonomski savet

Nagomilani problemi u kruševačkoj privredi bili su tema sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Kruševcu.

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta u proširenom sastavu u Gradskoj upravi u Kruševcu razmatrani su nagomilani problemi u kruševačkoj privredi a gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić obećao je podršku radnicima više preduzeća da sačuvaju radna mesta i prime zaostale zarade. Iako Grad faktički nema nadležnost, u cilju očuvanja oko 5000 radnih mesta (koliko ih je u fabrikama), inicirani su razgovori sa sindikatom.

Radnici „Trajala“ čiji je sindikalni vođa Milosav Vukojičić sublimirali su svoje zahteve u samo 3 stavke:

– upošljenost kapaciteta

– poboljšavanje uslova rada

– redovna primanja (trenutno im se duguje pola zarade)

Zaposleni u IMK „14. oktobar“ višestruko su nezadovoljni. Isplaćeno im je tek 20 % drugog dela junske zarade (od prošle godine). Nadzorni odbor ovog preduzeća tražio je da članovi Sindikata ne prisustvuju njihovim i sednicama Skupštine. Takođe, povećali su sopstvene naknade za 300 % (sada imaju oko 30.000 dinara).

Komentarišući situaciju u „14.oktobru“, Gradonačelnik je od članova Nadzornog odbora tražio da se angažuju pre svega na obezbeđenju posla za radnike, a nakon toga, u skladu sa tim, traže odgovarajuću naknadu.

Opšta je ocena da je u proteklih godina dana vlasti socijalni dijalog sa odgovornim institucijama kontruktivniji, kao i da je Grad Kruševac u svim nivoima vlasti ispoštovan kada je borba za prava radnika u pitanju.

Sednici su prisustvovali zamenik gradonačelnika Siniša Maksimović, predstavnici kruševačkih sindikata i sinikata Trajala, 14. oktobra, Turo Župe, Kruševac puta.

Povezano