ponedeljak, 25. januar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 0 m/s ZJZ
 

Olakšano dobijanje diplome iz francuskog jezika

Olakšano dobijanje diplome iz francuskog jezika

Zamenik gradonačelnika Kruševca Siniša Maksimović primio je atašea za kulturu i saradnju Francuske ambasade u Beogradu Fabrisa Ptoa i predsednicu udruženja srpsko-francuskog prijateljstva Union iz Kruševca Šantal Milošević. Tokom dana posetio je i pojedine kruševačke škole u kojima se uči francuski jezik.

Zamenik gradonačelnika Siniša Maksimović je prilikom prijema atašea za kulturu Fabrisa Ptoa istakao tradicionalno prijateljstvo izmedju naša dva naroda i izrazio želju da se Kruševac pobratimi sa nekim francuskim gradom.

Razlog posete Kruševcu je što se francuski jezik uči u našim školama i sprovodjenje projakta Školski Delf, naglasio je ataše za kulturu francuske ambasade u Beogradu Fabris Ptoa.

Predsednica udruženja srpsko-francuskog prijateljstva Union u Kruševcu Šantal Milošević, dobitnik je Ordena viteza akademske palme Francuske vlade za doprinos.

FrancuskI ataše je potom obišao prostorije udruženja Union gde je, u ime ambasade uručio 100 knjiga na francuskom jeziku.

U okviru posete Kruševcu, ataše za kulturu i saradnju Francuske ambasade Fransoa Pto obišao je Školsku upravu i škole „Jovan Popović“ i Gimnaziju.

Kruševačka Gimnazija ima dugogodišnju saradnju sa Francuskom ambasadom, a danas je bilo reči o priključivanju školskom programu „Delfi“ koji omogućava učenicima koji uče francuski jezik, da u svojim školama polažu za međunarodno priznatu diplomu iz francuskog jezika.

Francusko Ministarstvo prosvete licenciralo je tri profesora za Delfi program u Kruševcu. Inače na teritoriji Rasinskog okruga oko 5000 đaka uči francuski jezik.

Inače u Srbiji je u Delfi program uključeno 40 škola, licencirano je 80 profesora francuskog jezika, a ove godine 600 učenika polagalo po Delfi programu i steklo međunarodno priznatu diplomu iz znanja francuskog jezika.

Povezano