utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 77%
Brzina vetra: 2 m/s SSI
 

Vandalizam na Bagdali

Vandalizam na Bagdali

Krst na Bagdali na mestu gradnje novog Hrama, srušili su vandali, a oskrnavljeno obeležje stradalne srpske istorije obišli su predstavnici Episkopije kruševačke i reporterska ekipa Televizije Kruševac.

Iz Episkopije kruševačke upućen je apel da se prestane sa rušenjem Svetinja i Krsnog znaka, kao simbola spasenja i Vaskrsenja. 

Na Dan Svetoga Cara Konstantina i Carice Jelene, u godini obeležavanja jubileja 1700 godina Milanskog edikta kojim je ozakonjena sloboda veroispovedanja kao temelj svih ljudskih sloboda, aktu na kome se temelje svi evropski zakoni o ljudskim pravima i toleranciji, u susret Vidovdanu 2013. zabeležen još jedan u nizu vandalskih čina na najsvetijim mestima. Vandalizam na Bagdali u Kruševcu za epilog ima rušenje novopostavljenog Krsta za izgradnju novog Hrama sa tri crkve – na istorijskom mestu stradanja Kruševljana, za vreme i posle Drugog Svetskog rata. Apel da se prestane sa rušenjem i skrnavljenjem Svetinja i Krsnog znaka, kao simbola spasenja i Vaskrsenja – upućen je iz Episkopije kruševačke.

Povezano