ponedeljak, 25. januar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 48%
Brzina vetra: 0 m/s ZJZ
 

Bolesnici izmešteni u Dijalizni centar kraljevačke bolnice

Bolesnici izmešteni u Dijalizni centar kraljevačke bolnice

Zbog pirogene reakcije koja je u obliku drhtavice i povišene temperature, registrovana kod većine pacijenata koji dijalizu primaju u kruševačkoj bolnici, od prošle subote 118 bolesnika izmešteno je u Dijalizni centar kraljevačke bolnice.

– Odmah nakon registrovanja tegoba kod pacijenata na dijalizi,  obavljena je kompletna sterilizacija i mikrobiološko ispitivanje sitema za dijalizu, čiji rezultati su pokazali potpunu ispravnost – navodi direktorka ZC Kruševac Dr Slobodanka Jotić. – Međutim i nakon toga pacijenti su imali pirogenu reakciju, pa smo radi njihove sigurnosti odlućili da ih zbrinemo u Dijalizni centar kraljevačke bolnice

Prema rečima direktorke ZC Kruševac doktorke Slobodanke Jotić, bolesnici se svakodnevno u pratnji lekara i sestara sa kompletnim materijalom prevoze do Kraljeva i svi su u dobrom zdravstvenom stanju.

U međuvremenu je obavljena kontrola i sterilizacija celokupne mreže na Odeljenju hemodijalize uključujući i ispitivanje endotoksina koji je u granicama normale, a načelnik dr Branislav Andrić, napominje, da će u okviru remonta aparature, sutra biti zamenjeni moduli i filteri na svakom hemodijaliznom aparatu.

Osposobljavanje sistema za dijalizu, u kruševačkom Zdravstvenom centru, očekuju u naredna tri dana, naglašavajući da se problemi zbog zakazivanja aparata koji su neprestano u funkciji, dešavaju u praksi. Ono što je najvažnije, jeste solidarnost i dobra saradnja pacijenata sa lekarima u cilju njihove bezbednosti, što je i preporuka Ministarstva zdravlja.

Povezano