subota, 27. februar 2021.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 60%
Brzina vetra: 6 m/s SZ
 

Predati zahtevi Unije sindikata prosvetnih radnika

Predati zahtevi Unije sindikata prosvetnih radnika

Ispred Školske uprave Kruševac, okupili su se predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Kruševac, kako bi načelniku školske uprave Rasinskog okruga Milanu Đokiću, predali zahteve zbog kojih je, danas organizovana obustava rada. U saopštenju kojim se Đokić obratio medijima, navedeni su razlozi zbog kojih zahtevi ne mogu biti prihvaćeni.

Na osnovu odluke Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, predstavnici Unije Kruševac, okupili su se ispred zgrade Školske uprave i zahteve -ograničenje broja učenika na 25 u odeljenju, odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja – predali načelniku Milanu Đokiću.

Na juče održanom sastanku Ministarstvo prosvete nije prihvatilo ni jedan zahtev Sindiakta.

Prema rečima predsednika USPRS Kruševac Dobrivoja Marjanovića, nastavu su danas obustavile 34 od 55 škola u Rasinskom okrugu. a ukoliko ne dođe do dogovora sa ministrom prosvete, sindikat će nastaviti borbu do ispunjenja zahteva, dozvoljenim sredstvima, među kojima je i obustava upisa u srednju školu.

Ovim povodom medijima je iz kabineta načelnika Školske uprave Kruševac Milana Đokića prosleđeno sopštenje u kome se, između ostalog, kaže da je u 39 škola prosečan broj učenika ispod 25, za razliku od više evropskih zemalja gde je prosek veći. Takođe, izneto je uverenje da se princip finansiranja po učeniku  neće primeniti ni u narednoj školskoj godini, kao da ni u jednoj zemlji Evrope srednje obrazovanje nije zakonom obavezno.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije kao naredni korak u sindikalnoj borbi za ostvarivanje prava najavljuje okupljanje ispred ministarstva prosvete, kako bi zahtevi bili realizovani pre upisa u srednje škole.

Sve škole u Rasinskom okrugu sutra rade normalno.

Povezano