sreda, 30. septembar 2020.

Kruševac
sreda
Oblačno.
Oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 88%
Brzina vetra: 0 m/s SSI
 

Predložen za Nacionalnu penziju

Predložen za Nacionalnu penziju

Višestruko nagrađivan i odlikovan za postignute rekorde u proizvodnji pšenice i kukuruza, poljoprivrednik iz Stepoša Aleksandar Petrović i u osamdesetčetvrtoj godini života obrađuje oranice i puni ambare. Zbog doprinosa razvoju poljoprivrede Petrovića je nedavno kruševački Gradski Odbor Srpske napredne stranke predložio  za Nacionalnu penziju.

Zbog rekordnih prinosa za Aleksandra Petrovića, odnosno Acu Tokinog, kako ga svi zovu, još u socijalističkoj Jugoslaviji čuli su svi ratari i poljoprivredni instituti od Vardara do Triglava. Aca Tokin i danas u devetoj deceniji radi u njivi, ali kako kaže pored mukotrpnog rada, za vrhunske prinose, neophodno je sarađivati sa poljoprivrednom stručnom službom. Prema oceni ovog iskusnog ratara, ukoliko su se pridržavali preporuka agronoma, poljoprivrednici ove godine mogu da očekuju pune ambare i rekordne prinose.

O predlogu da dobije Nacionalnu penziju Aleksandar skromno kaže da mu je drago što se njegov rad i trud cene, te da i ako ne dobije državnu penziju puno mu je srce.

Inače, Aca Tokin je 1999. godine za vreme NATO bombardovanja podigao u svom dvorištu u Stepošu spomenik kukuruzu. Opširnija priča o Aci Tokinom biće memitovana na našoj Televiziji sutra u pola devet uveče.

Povezano