ponedeljak, 10. avgust 2020.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
20°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 92%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Povećan broj poziva Službi hitne pomoći

Povećan broj poziva Službi hitne pomoći

Služba Hitne medicinske pomoći beleži povećan broj poziva i intervencija. Temperaturna kolebanja negativno utiču na hronične pacijente ali i mlađu populaciju

Posebno su osetljivi hipertenzičari, astmatičari i psihijatrijski bolesnici kojima velika vlažnost vazduha, kišovito i sparno vreme utiču na pogoršanje osnovne bolesti ali do hipertenzivnih kriza dolazi i kod populacije kod kojih do sada nije dijagnostifikovan problem sa krvnim pritiskom, navodi lekar Hitne pomoći Vladimir Kljajić.

-Hipertenzivna kriza je „bomba“ u organizmu, koja je nepovoljna za kardiovaskularni, nervni i urinarni sistem, a na prvom mestu je profilaksa da se ne dozvoli takvo stanje u organizmu, a to je obraćanje svom lekaru, redovno uzimanje lekova i eventualno obraćanje lekaru specijalisti, savetuje dr Kljajić.

U službi Hitne medicinske pomoći povećan je i broj intervencija zbog ujeda krpelja, koje je neophodno stručno ukloniti pošto su pojedini zaraženi Lajmskom bolešću i ukoliko je potrebno uključiti i antibiotsku terapiju.

Savet iz ove službe je pored redovne terapije, lagana ishrana sa dosta svežeg voća i povrća i umerena fizička aktivnost. Posebno apeluju na bicikliste i motocikliste da koriste zaštitnu opremu, a zbog Vidovdanskih svečanosti i pojačanog rada mobilnih ekipa Hitne pomoći mole se pacijenti da ukoliko su u prilici a potrebna ime je pomoć, obezbede prevoz.

Povezano