petak, 14. jun 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Da li će Fabrika ulja obnoviti proizvodnju?

Da li će Fabrika ulja obnoviti proizvodnju?

Nakon jučerašnje posete ambasadora Kuvajta u Beogradu gospodina el Džasema Kruševcu tokom koje je zajedno sa svojim domaćinom, gradonačelnikom Bratislavom Gašićem obišao i Fabriku ulja u Koševima i razgovarao sa poslovodstvom, šira javnost imala je prilku da se uveri da je ovo preduzeće faktički sposobno za pokretnje proizvodnje. Kapaciteti će međutim mirovati dok se ne dobija puna podrška u prvom redu ministarstva privrede i agencije za privatizaciju.

Na prvi pogled, Fabrika ne pruža utisak da se već mesecima u pogonima ne radi ili da je radnike ovog kruševačkog preduzeća i nakon 18-o mesečnog kašnjenja plata, napustio optimizam. Naprotiv. Fabrički krug pogona u Koševima uređen je najmanje koliko i drugi u gradu, hale su besprekorno čiste a punionica sa pripremljenom pet ambalažom, kažu u ovom kolektivu, spremna je da praktično istog dana, kada stignu sirovine krene sa točenjem jestivog ulja.

-Pogonski spremnost kapaciteta, ističe za radio televiziju Kruševac predsednik sindikata Neško Gajić, bolje je nego li pre godinu ipo dana, kada su poslovali unutar holdinga Plima, s tim što druge satisfakcije zasad nema.

 
„Fabrika ulja“ AD u restruktuiranju ima kapacitet za proizvodnju 15 miliona litara zejtina godišnje. Poseduju dobar skladišni prostor, 30 hektara kao mogućnost grinfild investicije i 157 radnika.Državni zastupnik kapitala Nebojša Radenković kompletiraće svu potrebnu dokumentaciju, kako bi preko kuvajtske ambasade mogli da budu kontaktirani potencijalni poslovni partneri.

Fabrika međutim ne radi jer nema para za kupovinu repromaterijala, a nada da će Fabrika tržišno preživeti takozvanim uslužnim ceđenjem i punjenjem ulja za ino kupce, što se radilo pre nekliko meseci, ugašena je kada je država vratila carine na uvoz sirovina. Lon poslovi trenutno su ekonomski neisplativi kažu u sindikatu a bez odgovora su ostali neprestani apeli na adrese resornog ministarstva i agencije za privatizaciju da se ovom kolektivu uputi bilo kakava pomoć. S pravom smo tražili , podsećaju u sinidakatu da se Fabrici, iz robnih rezervi ustupe izvesne količine suncokreta i omogući pokretanje proizvodnja ali da se kolektivu dodeli i novčana pomoć za isplatu bar par minimalnih plata. Jer Fabrika jestivog ulja je tragična žrtva jedne od najneuspešnijih privatizaciji u zemlji, koja je preduzeću donela samo deset miliona evra duga i pošteno je da država i za to preuzme na sebe odgovornost kažu u ovom kolektivu.

I u gradskom samostalnom sindikatu, razočarani su stavom resornog ministarstva i agencije za privatizaciju prema kruševačkim preduzećima u restrukturinju.

-Fabrika ulja nije usamljen slučaj kaže u telefonskoj izjavi za RTK predsednik Veća Milenko Mihajlović, a vrhunac nepoštovanja pa i opstrukcije pokušaja i nastojanja lokalnih vlasti da se pokrene sa mrtve tačke, zbio se nedavno ,kada su funkcioneri ministarstva finansija i privrede prvo prihvatili pa potom odbili da prisistvuju sednici gradskog socijalno ekonomskog saveta, kazao je u telefonskoj izjavi za RTK predsednik Veća Milenko Mihajlović.

Tačno je da je rešenje problema i za Fabriku ulja treba najpre tražiti unutar samog preduzeća ali je i istina, stav je gradskog sindikata da bez prave pomoći države ni Fabrika ulja kao ni ostala preduzeća u restrukturiranju nemaju šta da traže na tržištu. Kruševac je za saradnju i na potezu je kažu, sada druga strana.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.