ponedeljak, 6. jul 2020.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
24°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 74%
Brzina vetra: 2 m/s JJZ
 

Kinezi traže više novca za Moravski koridor

Kinezi traže više novca za Moravski koridor

Odložena izgradnja Moravskog koridora, jer je kineska kompanija CRBS sa kojom je u decembru potpisan predugovor, povećala cenu za 150 miliona evra, prekosi Tanjug

Kada je trebalo da potpišemo ugovor, kineska strana je izašla sa novom cenom koja je za 150 miliona evra veća od one dogovorene koju smo potpisali i to nije korektno, izjavila je juče u Kruševcu ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja Verica Kalanović.

Ona je dodala da, kao ozbiljna ministarka, nije želela da prihvati to povećanje koje znači kršenje predugovora. Kako je podsetila, predugovor je bio potpisan 28. decembra prošle godine, na 633 miliona evra.

Sporazum koji imamo sa Kinom podrazumeva zajedničko finansiranje i izgradnju, kineska strana predlaže izvođača radova i daje izuzetno povoljne uslove. Rok vraćanja 15 godina i period počeka još pet godina, tako da bi Srbija u narednih 20 godina vraćala taj kredit, objasnila je ministarka.

Kalanovićeva je precizirala da je kineska strana nekoliko meseci po potpisivanju ugovora, krajem aprila, kada je trebalo da se potpiše ugovor, tada izašla sa novom cenom i dodala da se posle toga tražila i druga firma koja bi dala razumnu cenu. – Ja od ovog projekta neću odustati, jer je ovo životni projekat i predstavlja razvojnu šansu za gradove koji se tu nalaze, izgradnja jeste odložena, ali projekat nije prekinut, dodala je ona. Na pitanje da li to znači da je projekat odložen na neodređeno vreme, Kalanovićeva je istakla da nije, te da će to biti centralna tema mešovite Komisije koju čine ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić i kineski ministar trgovine.

Povezano