ponedeljak, 1. jun 2020.

Kruševac
ponedeljak
Oblačno.
Oblačno.
16°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 65%
Brzina vetra: 4 m/s S
 

PGP Radio Kruševac (2): S vremena na vreme – Sunčana strana ulice

PGP Radio Kruševac (2): S vremena na vreme – Sunčana strana ulice

Osim grupi Jutro još jednom se kasnije veličanstvenom, ovog puta akustičarskom jugoslovenskom sastavu posrećila 1973. godina i PGP Radio Kruševac… Osim što je bio njihovo debitantsko diskografsko izdanje ovaj singl im je doneo i jedan od najvećih hitova do današnjih dana, antologijsku „Sunčanu stranu ulice“

Članovi grupe S vremena na vreme su jedni od utemeljivača i predvodnika beogradske akustičarske scene. Osnovali su je 1972. godine Miomir Đukić (gitara i vokal), Vojislav Đukić, Asim Sarvan i Ljubomir Ninković. Oni su se neformalno okupljali da bi s vremena na vreme snimali pesme za potrebe programa Radio Beograda.

Bili su pioniri u uvođenju tradicionalnih narodnih elemenata u rok muziku, koristeći stare instrumente kao sto je šargija. Njihova se muzika odlikuje kombinacijom akustičnog i električnog sa pratećim zvukovima flaute, orgulja i tradicionalnih mandolina uz sklad vokala u kojima se oseća uticaj Simon and Garfunkel-a (Sajmon i Garfankl). Bubnjar Nikola Jager postao je više-manje redovni član benda od njihovog debitantskog albuma. Mnoge pesme koje su napravili bile su u samom vrhu top lista bivše Jugoslavije.

Povezano