petak, 28. februar 2020.

Kruševac
petak
Oblačno.
Oblačno.
1°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 85%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

Gračanica: „Pero Despota Stefana“ Ljubiši Đidiću

Gračanica: „Pero Despota Stefana“ Ljubiši Đidiću

Kruševački pesnik Ljubiša Đidić dobitnik je nagrade ,,Pero Despota Stefana Lazarevića“ za pesničko duhovno i rodoljubivo stvaralaštvo na 24. manifestaciji VIDOVDANSKO PESNIČKO BDENIJE u Gračanici na Kosovu i Metohiji

Svečanost je održana u porti manastira Gračanica, uz prisustvo patrijarha srpskog Irineja, ministra kulture Bratislava Petkovića i mnogobrojnih srpskih pesnika i glumaca. Rodoljubive stihove govorili su nagrađeni pesnici Radoslav Zlatanović iz Kosovske Kamenice, Zoran Kostićiz Republike Srpske i Ljubiša Đidić iz svoje poslednje knjige pesama MORAVSKA TROJERUČICA.

Specijalna Gračanička povelja uručena je patrijarhu srpskom Irineju koji je pozvao sve raseljene da se vrate i da se ne odriču onog što je njihovo.

– Duša me boli, kad vidim Prizren sa spaljenim domovima, kad vidim Prizren bez Prizrenaca, ali kad vidim i Kosovo bez mnogih Kosovaca i Metohijaca. Ali se nadam da nas Gospod neće ostaviti. Imamo veliki broj svetih ugodnika božijih, čija tela počivaju u Pećkoj patrijaršiji, Svetog kralja Stefana Dečanskog u Dečanima, Svetog Joanikija Devičkog u Deviču i nadamo se da ćemo nam pomoći da sačuvamo i održimo našu svetu kosovsko-metohijsku zemlju kao srpsku zemlju. To je bila, to jeste i verujem da će za svagda i ostati. Moramo se svi potruditi da Kosovo ne zaboravimo – kazao je patrijarh okupljenima.

Tokom manifestacije  u organizaciji Doma kulture Gračanica a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, održani su pesnički, pozorišni , likovni i drugi programi uz učešće kulturno – umetničkih društava .

Povezano