petak, 28. februar 2020.

Kruševac
petak
Oblačno.
Oblačno.
1°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 85%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

Dani Save Jeremića sa preko 200 izvođača

Dani Save Jeremića sa preko 200 izvođača

U Ražnju se sutra završava 24. Sabor frulaša i izvornog stvaralaštva ,,Dani Save Jeremića“. Opština Ražanja je pokrovitelj trodnevne manifestacije a organizatori Dom kulture iz Ražnja i kulturno umetničko društvo ,,Sava Jeremić“ iz pomenutog mesta.

U okviru 24. Sabora frulaša i izvornog narodnog stvaralaštva ,,Dani Save Jeremića“ u Ražnju, održano je takmičenje u starim sporstkim disciplinama, otvorene su izložbe domaće radinosti i o kulturno- umetničkom društvu ,,Sava Jeremić“ iz perioda od 1998. do 2013. godine.

Večeras će u porti crkve Svetog Ilije od 20 sati i 30 minuta, u okviru večeri folklora i instrumentalista nastupiti kulturno umetnička društva iz Ražnja i Smederveske Palanke.

Sutra se od 9 sati i 30 minuta održava peta jubilarna likovna kolonija a od 20 sati i 30 minuta je revijalni nastup najboljih frulaša Srbije. Gosti večeri su Gordana Lazarević, Braća Bajić i orkestar pod upravom Branimira Đokića iz Beograda čime će biti završena trodnevna manifestcaija na kojoj  nastupa preko 200 izvođača.

Pokrovitelj Sabora frulaša je opština Ražanj a organizatori Dom kulture u kulturno-umetničko društvo ,,Sava Jeremić“ iz Ražnja.

 

SAVA JEREMIĆ – FRULAŠ IZ POSLONA

Nedaleko od Ražnja, u selu Poslon, 13. januara 1904. godine, u kući Jeremića rođeno je jedanaesto dete. Dadoše mu ime Sava, nadajući se da će, kao i sva tadašnja deca iz sela ostati tu da prevrće zemlju, ore, kopa i livade kosi. Ali, sudbinu njegovu odrediće trenutak kada mu je kao dečaku, otac kafexija, poklonio frulu, koja će ga proslaviti. Po nagovoru rođaka, ostavio je pinterski posao, po kome se pročuo po okolini, i 1936. godine obreo se na audiciji u Radio Beogradu. Pred Mihajlom Vukdragovićem i Vlastimirom Pavlovićem – Carevcem svirao je Sava, izvlačio iz malene frule polutonove za koje se dotle verovalo da se na fruli ne mogu odsvirati, a oni, oduševljeni njegovom svirkom, primiše ga odmah u orkestar, i tu on ostaje kao stalni član sve do penzionisanja 1958. godine, Nastupao je sa mnogim orkestrima u zemlji i inostranstvu, a najčešće sa Radojkom i Tinetom Živkovićem. Uvek obučen u narodnu nošnju, bio je misionar naše lepe izvorne narodne muzike i naše tradicije. Njegov najveći uspeh bio je 06. jula 1953. godine kada je na Međunarodnom festivalu folklora u Langolenu kraj Londona sa kolom „Paraćinka“ osvojio prvo mesto, iako su tu sjajnu titulu očekivali mnogi, u to vreme, poznatiji umetnici. A sa „Deninim kolom“ i „Vlajnicom“ na koncertu zabavnih, narodnih i operskih melodija u Stokholmu, on i Radojka Živković, pobrali su najviše aplauza. Država mu u znak zahvalnosti dodeli orden sa srebrnim zracima …Umro je 21. aprila 1989. godine i sahranjen u Beogradu. Starije generacije i sada pamte njegovo „Ražanjsko“ i „Kruševačko kolo“, „Palilulku“ i mnoga druga koja i sada sviraju mnogi narodni orkestri širom Srbije.
(razanj.org)

Povezano