ponedeljak, 29. novembar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

MOTOKROS: U Globaru 95 vozača u šest klasa (video)

MOTOKROS: U Globaru 95 vozača u šest klasa (video)

Motokros „Srbija gran pri 2013“,  na stazi „Gajić“ u Globaru okupio je 95 takmičara, ali i veliki broj gledalaca.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport Nikola Petrović. Prisutni supervizor evropske moto kros federtacije, Peter Hansen iz Danske, u lično, kao i u ime Federacije zahvalio se takmičarima na odazivu, poželevši svima dobre rezultate. Inače, o stazi „Gajić“ rekao je da ovo nije moto kros staza, već moto kros stadion. Po mišnjenu svih stručnjaka ova staza je jedna od najboljih u Evropi.

Na istočnoevropskom šampionatu u Globaru, voze se motori klase: MX1, MX2, MX hepening, i motori od 65 do 85 kubika. U klasi MX hepening, na stazi se pojavilo 26 takmičara iz: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Ukrajine, Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i, naravno, Srbije.

„Srbija gran pri 2013“ je jedan od najznačajnijih ovogodišnjih sportskih događaja u našoj zemlji, a u moto krosu svakako najznačajniji. Brojna publika je uživala u odličnoj vožnji takmičara, na izvanrednoj stazi. Organizaciju Šampionata svi ocenjuju kao besprekornu.

Prvi su na stazu izašli takmičari na kvadovima i posle 15 minuta koliko je prediđeno Pravilnikom za slobodan trening, najbrži je bio Razvan Irimesku iz Rumunije sa vremenom 2:11,675, sledi Martin Milev iz Bugarske sa zaostatkom od 1.855 sekundi, a treći je domaći vozač Miloš Martinović, koji je kasnio za vodećim 14.203. U klasi MX po Pravilniku za Istočnoevropski šampionat ima 26 takmičara i oni su ujedno najbrojniji na stazi, ali na sreću propusna moć je 40 vozača. Prvo vreme 1:53,679 ostavrio je Slovenac Borut Koščak nepunu sekundu sporiji je bio Martin Todorov iz Bugarske, a treći je Andrej Zdovc sa zaostatkom od 3.399 sekundi, takođe iz Slovenije.

Posle dužeg vremena domaća publika mogla je da vidi čak 14 takmičara u klasi MX 65. Najbrži je bio Tomaso Bertoto iz Mađarske 2:09,128, drugi je Hrvat Nikola Hranić sa + 0.136, a treći je Jakob Kristof + 0.167 takođe iz Mađarske. Vremena sa slobodnog treninga gde se prva trojica nalaze u sekundi obećava i žestoku borbu u osnovnoj klasi. Miodrag Stanojević na osmom mestu najbolje je plasirani domaći vozača, a društvo mu prave Milić Zimonjić na 13. odnosno Mateja Stojanović na 14. mestu.

MX 85 klasu krasi 15 vozača, a prvo vreme u vlasništvu je Roberta Tompa iz Rumunije 1:49,220, drugi je Luka Crnković iz Hrvatske +1.893, a treće vreme ima Bugarin Hakan Halmi +2.749. Miloš Radulović jedini je predstavnik Srbije u pomenutoj klasi.

Luka Križnik iz Hrvatske ima pravo vreme na treningu u klasi MX 2 1.42,699. Janko Todev iz Bugarske kasni + 0.463, a Kristian Angelov + 2.544. Aleksandar Stanković ima šesto vreme + 5.701, dok je Miroljub Cvetković osmi + 6.168. Nenad Jeremić je 12. sa + 11.945, Ričard Sagmajster na 14. mestu sa + 15.930, Mladen Stanojević je 16. sa + 21.028 i Kristijan Forko ima 19. vreme + 21.736.

Na nezvanični trening u klasi MX 1 izašlo je 10 takmičara, a najbrži je bio Hrvoje Karas iz Hrvatske 1:40,920, drugi je Bugarin Nikolaj Jovčev sa + 1.191, dok je Todor Totev treći sa + 1.548. Branko Antić je peti sa + 4.255, Miloš Đorđević je tik iza njega sa + 6.466, sledi Marko Kostić sa + 7.800.

U Mozaik sali gradonačelnik Bratislav Gašić priredio je u petak prijem za organizatore i učesnike trke.

– Veoma mi je drago što će Kruševac i Srbija da se pojave u medijima širom Evrope zbog jednog ovakvog događaja. Kruševac je bio uvek dobar domaćin i organizator, pa se nadam da će i ovoga puta opravdati taj renome. Svim gostima i učesnicima želim da ponesu najlepše utiske iz našeg grada i naše Srbije – rekao je gradonačelnik Gašić.

Božidar Mihajlović, generalni sekretar Moto saveza Srbije zahvalio se na organizovanom prijemu i dobrim uslovima za samo takmičenje, a sve pohvale idu i organizatoru Moto klubu „Gajić“ iz Globara.

Peter Hansen iz Danske, delegat takmičenja i predstavnik Evropske moto unije istakao je da je danas obišao stazu koja je izuzetno dobro pripremljena i pruža vrhunske uslove za trku i postizanje dobrih rezultata.

Miodrag Pantić, sekretar MK „Gajić“ zahvalio se Gradonačelniku i lokalnoj samoupravi na pomoći i podršci, a reči hvale upućene su i Turističkoj organizaciji grada Kruševca koja je pomogla u organizaciji takmičenja.

Organizator takmičenja je moto klub „Gajić“, suorganizatori: Grad Kruševac, Turistička organizacija i Moto savez Srbije, a generalni sponzor kruševačka Fabrika maziva.

Povezano