utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 80%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

Seminar „Srpskog šarplaninac kluba“

Seminar „Srpskog šarplaninac kluba“

Udruženje ,,Srpski šarplaninac klub“ pod pokroviteljstvom Kinološkog saveza Srbije, organizovao je u Domu kulture TRAJAL KORPORACIJE seminar o temi ,, Tumačenje standarda i anatomski prikaz šarplaninca“.

Cilj je da ova domaća rasa pasa opstane i oplemeni, a mladi edukuju o njenom značaju i karakteristikama.

– Šarplaninci su plemeniti, borbeni, vole svog vlasnika i dom a jedan od važnih zadataka seminara je i da se pravilno tumači ova rasa koja ne sme da se meša sa drugim rasama – istakao je ovom prilkom međunarodni kinološki sudija i predsednik Udruženja ,,Srpski šarplaninac klub“ Bratimir Bjelica. Bjelica je odgajivač pomenute rase pedeset godina, a trenutno ima 40 pasa. Priznata je od međunarodnog kinološkog udruženja ali pripadnost delimo sa makedoncima.

– Šarplaninac je rasa pasa pomalo zapostavljena i zato će seminara biti i češće da se mladi ljudi edukuju o njienom značaju i karakteristikama – ističe član Udruženja „Srpski šarplaninac klub“ Milan Simić.

Došlo je do poremećaja u samom tipu rase, ističe Bratimir Bjelica, a seminari zato i postoje da se ona pravilno tumači i nije smela smela da trpi neke promene a jedna od njih je mešanje sa drugim rasama.

Povezano